Д-р Йоаннис ПАПАТАНАСИУ – ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ИМЕ!

В българската физиотерапия и рехабилитация несъмнено се появи ново име – на млад, напорист колега от Пловдив, който успешно защити научна степен “доктор” с дисертация за ефектите на интензивен продължителен кардиорехабилитационен модел при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност (ХСН). Научни ръководители на труда на д-р Йоаннис ПАПАТАНАСИУ са доц. Елена ИЛИЕВА и проф. Федя НИКОЛОВ, които завеждат клиники (съответно по физиотерапия, курортология и рехабилитация, и кардиология) в МУ – Пловдив; консултант – д-р Людмила Владимирова – КИТОВА.

Въпросът с ХСН не само продължава – но и нараства, а и винаги ще бъде! – един от водещите причинители на болестност и смъртност сред възрастното население. Неизбежно нарастват и разходите за лечението и възстановяването на тези болни – само в ЕС те достигат 105 млрд долара, 23 млрд от които са изразходвани за коронарната болест и нейните усложнения. В САЩ тези разноски са съответно 242 и 71 млрд долара.

Въпреки благоприятните климатични възможности у нас, ние не ги използваме достатъчно за рехабилитацията на българските пациенти. Липсва последователна здравна политика по този въпрос, добре организираните и съвременно оборудвани извънболнични кардиорехабилитационни звена са все още твърде малко и недостатъчно.

Именно перспективата на тези бъдещи извънболнични отделения за долекуване и възстановяване се целта на този ценен дисертационен труд, в цялостния и интегрален подход към превенцията и възстановяването на десетките хиляди българи, засегнати от исхемична болест на сърцето. В този смисъл тази научна разработка вещае добро практично бъдеще за сектора, който занапред ще следим с интерес, очаквайки сътрудничество и с Нац. Алианс “Живот за България” и Клуб “Родопско здраве”, чиито цели са именно профилактика, укрепване и възстановяване на нашите сънародници, застрашени или засегнати от социално-значимите заболявания, водещи сред които са сърдечно-съдовите.

На добър час на младия пловдивски колега!

Comments are closed.