In Memoriam

Д-р Владимир Калайджиев, 87-год. Като студент-медик излиза партизанин в бригада “Чавдар”. Довършва следването си през 1947 г. Специализира микробиология в София и Ленинград, имунология и алергология в Лондон и Париж; бивш зам.-министър на народното здраве (1962 – 1970). Той е всепризнатият създател на съвременната противоепидемиологична мрежа и на ХЕИ в страната, инициатор и строител на много сгради, вкл. на Центъра по хигиена. 

Отиде си един непрежалим, скромен, изключително колегиален и добронамерен човек, приятел, държавник и лекар, пламенен патриот и един от най-изявените профилактици на България за всички времена, една многоуважавана от всички колеги Личност.

Сбогом, скъпи Владо! Ти остави дълбока следа в българското здравеопазване. Ще те помним!

Чл.-кор. проф. Любомир Шиндаров, 88-год., микробиолог и вирусолог. Беше първи зам.-министър и главен републикански санитарен инспектор по време на злокобната чернобилска авария, когато хладнокръвно излъга и подведе българското общество, че тя не била опасна за здравето и нямало радиация (в същото време лично той и властимеещите консумираха само сухо мляко и не излизаха навън!); как е възможно един лекар да лъже народа си!!?? 20 години по-късно сме свидетели на увеличена заболеваемост от рак на щитовидната жлеза и уродства и малформации… Вината е преди всичко негова!!!

Уви, ще бъде запомнен с това непростимо престъпление към българския народ, а не с многобройните си публикации и ученици. Господ ще го съди. (Както, разбира се, и всички нас, един Ден…)
Затова – нека преживе, докато сме тук, на Виделото, да бъдем честни, да бъдем хора и лекари!

Проф. Любомир Григоров, 75-год., дългогодишен началник на Катедрата по рентгенология и радиология, бивш декан на МФ при МУ – Пловдив.

Д-р Атанас Станев, 52-год., акушер-гинеколог в Родилна зала, Втора МБАЛ – София.

Tags: , ,

Comments are closed.