VII Европейска Конференция на обучаващите медицински сестри: Сестрите намаляват

Седмата Конференция на обучаващите медицински сестри за пръв път се проведе в България, и то в Пловдив, където функционира Медицинският Колеж, създаден през 1942 г. и обучил досега 22 000 български специалисти по здравни грижи и над 500 – от десетки страни. Форумът премина при чудесна, наистина европейска организация от страна на директорката на Колежа доц. Недялка Кръстева, вицепрезидент на Европейската Асоциация на обучаващите медицински сестри и нейната заместничка д-р Петрония Карамитева, автор на няколко великолепни книги за сестринството.

Чест прави на Лютви Местан, председател на Комисията по образование при 40-то НС, който публично отчете като грешка излишното удължаване на срока на обучението на сестрите и акушерките от 3 на 4 години, след като на всички ни е ясно, че най-ценните помощнички на лекарите са двойно намалели (от 59 000 преди 10 години – на 29 000 сега!) и техният огромен дефицит ще се чувства още по-остро занапред.

          Вторият проблем, на който г-н Местан се спря, е недостатъчното заплащане на тези кадри, което прави и без това тежката професия още по-непривлекателна.

В приветствието си доц. Георги Паскалев, Лекар на България, ректор на МУ – Пловдив сподели възхищението си от красотата и интелекта в Медицинския Колеж и определи медицинските сестри като “най-нежната, най-красивата и най-добрата страна на медицината”. Той обаче също сподели тревогата си от техния недостиг и не на шега изказа мисълта, че няма да е далеч времето, когато и ние ще трябва да внасяме сестри от Филипините…

Коментар:  В. “Български лекар” многократно е изтъквал тези обстоятелства, но кой да ни чуе… Сега ще зададем и друг въпрос:  кога ще бъде поправена грешката с удължаването на срока на сестринското обучение? Защото трябва внасяне на съответния проектозакон. Вторият ни, не по-малко болезнен въпрос е: докога и сестрите, както и всички останали медицински специалисти – лекари, зъболекари, фармацевти – ще бъдат заставяни да членуват задължително в казионните си безалтернативни организации?!

Въпросите ни са зададени към Комисията по здравеопазване при 40-то НС.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.