УМБАЛ “Св. Иван Рилски” – лечение по европейски

УМБАЛ “Св. Иван РИЛСКИ” се очертава като водеща у нас по отношение неврологичната помощ. Наравно с престижната Клиника по неврохирургия и Клиниката по неврология, оглавявана от проф. Пенко Шотеков, тук се оформиха и 2 нови центъра – за лечение на мозъчни тумори с ваксини, както и Център за хирургично лечение на епилепсия. Тук вече функционира уникалния за България медицински уред Микромед еволюшън систум, който позволява едновременен ЕЕГ-запис от 128 точки от повърхността на главата или директно от мозъчната повърхност по време на оперативни интервенции.

Ръководителят на Центъра е д-р Красимир Минкин, неврохирург, с диплома за радиохирургия от Университет “Пиер и Мари Кюри” – Париж. Предполагаемият брой на епилептиците у нас е 70 000, при 400 новодиагностицирани на 1 млн годишно. Около 25% от всички тях са медикаментозно резистентни, като поне 7000 ще се повлияят от оперативно лечение.

Друг неврохирург в УМБАЛ “Св. Иван РИЛСКИ”, който прави силно впечатление, е д-р Емануил Найденов. Той е основният инициатор за създаване на Референтен център за прилагане метода на специфичната имунотерапия при мозъчни тумори и се надява той да заработи до края на 2013 г. Подобни центрове има изградени само в Белгия, Германия, Италия, Швеция, Япония и САЩ. Лечението там е изключително скъпо (300 000 евро на пациент за повече от 2 години). Д-р Найденов работи в тясно сътрудничество с проф. Стефан ван Гол от Университетската болница в Льовен, Белгия.

Чрез специфичната имунотерапия преживяемостта при мултиформения глиобластом, най-честия злокачествен мозъчен тумор (която иначе е средно 8 месеца) се удължава до години, дори до пълна ремисия. Не се наблюдават и странични ефекти, което гарантира запазването на качеството на живот.

Tags: , , ,

Comments are closed.