УМБАЛ „Свети Георги” оборудва зала за миниинвазивна и ендоскопска хирургия за над 200 хил. лева

Проектът се финансира с безвъзмездна финансова помощ от Японското правителство.

УМБАЛ „Свети Георги” стартира проект за оборудване на зала за миниинвазивна и ендоскопска хирургия за 205 449 лева. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов. Срокът за реализирането му е 11 месеца. Финансирането е осигурено чрез Механизма за координация на управлението на предоставената безвъзмездна помощ за структурни реформи от Японската страна, обясни проф. Джамбазов.

Основната цел на проекта е да се повиши качеството на медицинските услуги в УМБАЛ „Свети Георги” като се оборудва специализирана зала с иновативна апаратура за лапароскопска хирургия. Внедряването на специализираната техника ще позволи на специалистите по обща, гръдно-коремна, жлъчно-чернодробна и АГ хирургия да прилагат съвременни методи, които значително ще скъсят следоперативния престой, ще позволят по-качествено изпълнение на интервенциите и ще намалят тяхното времетраене, каза проф. Джамбазов.

След приключване на процедурите за закупуване на модерното оборудване, то ще бъде доставено, инсталирано и тествано в специално подготвената зала на 2 етаж в хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги” на бул. „Пещерско шосе” №66. В проекта е включено и задължителното обучение на медицинския персонал, който ще работи с новата апаратура. Очаква се новата операционна зала да бъде открита през месец юни тази година, поясни проф. Джамбазов.

Модернизацията на оборудването ще помогне на Университетската болница в Пловдив да продължи да поддържа най-високото трето ниво на компетентност и да покрива европейските стандарти за предоставяне на достъпна, висококачествена и висококвалифицирана здравна помощ, смятат от болницата.

Tags: 

Comments are closed.