Прочетеното

На вниманието на главния прокурор Сотир Цацаров

Копие: Омбудсман Констатин Пенчев

Дайте Дянков на прокурора!

 

“Да направим както ЕРП-тата – да си таксуваме дейностите ето така: 1. Потребителска такса 2,90 лв; 2. Такса изслушване на медицински оплаквания – 10 лв; 3. Такса изслушване на оплаквания от правителството, тока, водата, парното, пенсиите – 10 лв; 4. Такса изслушване на оплавания от жената, децата, съседите – 10 лв; 5. Такса мисловна енегия за поставяне на диагнозата – 20 лв; 6. Таса експертен анализ на изследванията – 30 лв; 7. Такса високо напрежение за работа с непрекъснати претенции – 40 лв; 8. Такса дисстрес – 60 лв. Всичко 182,90 лв…”

“Скоро няма да има кой да мери кръвното на хората, а са се нароили десетки високотехнологични болници. Пълният разпад и абсурд на българското здравеопазване достигна нови висоти.”

“Докато има лекари, работещи и в болници, и с договори за извънболнична помощ, ще има прекалено много хоспитализации – било да се изпълняват КП, било да се правят изследвания и издават епикризи за ТЕЛК, било да се уточнява диагноза с цел икономия на регулативни стандарти и усвояване на КП. Докато ОПЛ нямат финансов ресурс да правят изследвания, ще има и излишни хоспитализации. Пирамидата на медицинското потребление и умишлено обърната наопъки.”

“Болниците в България нямат никаква яснота по методиките за отчитане пред Касата. След последните събирания на т. нар. Надзорен съвет и изявления на представителя на пациентска организация г-н Пламен Таушанов, все още нямаме никакво известие нито в писмен, нито в устен вид.

Пациентът внася периодично, почтено и редовно своите пари под формата на здравни вноски в банката, наречена НЗОК и в един момент, когато му се наложи да си ги ползва, той става “клиент” на здравната система. Трети месец обаче високо прокламираната методика на Касата прави така, че тои простичък алгоритъм да не може да се изпълни. Това е лоша шега, това е гавра с човешкия живот – и със смъртта. Тези хора там, които вземат подобни решения, явно са напълно объркани. Те самите не знаят какво правят. Повече от месец – то не бяха срещи, не бяха разговори, и накрая пак някави хора продължават да извършват неща, които не знам как да нарека. Обикновени хора да бяха – няма нужда от ценз и образоваие – пак щяха да разберат за какво става дума. В момента даже още не сме подхванали цените и това, че те са средно с около 30% под реалното си ниво.”

Д-р Димитър Димитров,

в. “Доктор”/18 март

“Не може да не ни обхване униние. Не виждаме шанс за България и бъдещето й. Управлението на Касата е политическо. Колко арогантен е станал директорът й – има я за своя собственост. Става безконтролен с разпускането на НС. Не може един човек да разполага със здравните пари на нацията и да обяснява, че той е единствено правият! Смята, че методиките, които е написал, са гениални. Явно вече се смята за Господ… Но те са правени не в НЗОК, а в МФ и представляват пълна рестрикция на достъпа на гражданите до извънболничната и болничната помощ!

Защо трябва да се поставят под напрежение цялата държава и нация, всички лекари? Защо всичко с нашите пари за здраве се случва на тъмно и скрито?

През 2010 г. се случи два пъти актуализация на бюджета на НЗОК. През м. г. с 45 млн лв са платени 70% от дейността ни. А Цеков твърди,че с 40 млн лв ще плати 100% от дейността за цялата 2013 г. Фокусник ли е?!

Дянков е българоубиец! Откраднал е 2 млрд лв, събрани за здравето на нацията!”

Д-р Цветан Райчинов, Пресконференция в БТА

Коментар. Тези неприятни моменти, за които става дума в 3 цитирани анонимни мнения от здраве.нет, на уважавания мениджър и член на нашата редколегия д-р Димитър Димитров и на председателя на БЛС д-р Цв. Райчинов, сме ги разработвали отдавна в поредица статии, интервюта и реплики и във в. “Български лекар”, и в централните медии– още когато т. нар. “реформатори” залагаха на българското здравеопазване своите “бомби със закъснител”.

Но “тези хора от Касата” – ръководството и Надзорният й съвет – съвсем не са объркани, както подозира д-р Димитров, обаче си знаят и усърдно изпълняват задачите, поставени им от техния гуру – ексминистъра Дянков (който наистина е Българоубиец!): да прикриват 2-та млрд лв, източени (чети: откраднати!) от почтено събираните наши здравни вноски.

С тази реплика сезираме главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Константин Пенчев за тези престъпления!

Tags: , , ,

Comments are closed.