В УМБАЛ “Света Анна”: Народен университет “Новости в медицината”

Неведнъж сме търсили духа на акад. Чудомир Начев, който ни напусна така нелепо и чиято непрежалима загуба за българското здравеопазване с нищо не може да бъде възстановена. Най-обаятелният наш лектор за всички времена го няма вече от 3 години. Остана ни споменът за неговата тиха усмивка и огънчето в ласкавите му синьо-зелени очи, както и онова незабравимо, тихо изречено, нечувано от други уста поздравление: “Много ти се радвам…”

Остана ни и името му – което с д-р Димитър Димитров, изпълнителен директор на УМБАЛ “Св. Анна” дадохме на осиротялата Клиника по вътрешни болести. Самият акад. Начев пък кръсти Голямата зала на болницата на друг голям интернист – чл.-кор. проф. Васил Цончев, създателя на българската ревматология, който дълги години е оглавявал клиниката.

Именно в тази зала “Проф. В. Цончев” на УМБАЛ “Св. Анна”, на която предстои да чества своя славен 130-годишен юбилей, на 2 април т. г., от 14 ч., д-р Димитров и началникът на нейната Неврологична клиника доц. Борислав Герасимов ще продължат делото на акад. Начев, като открият единствения в страната Народен Университет “Новости в медицината”. Всеки първи четвъртък на месеца от 14 часа видни лекари от болницата ще организират там безплатни лекции и консултации за актуални постижения на съвременната медицина и приложението им в практиката.

Първата лекция ще бъде изнесена от доц. Герасимов, дм, член на Американската академия по неврология, национален консултант по спешна неврология към СМП и МЗ, национален експерт по невротравми към Европейската федерация по неврология,  президент на Фондация “Мозъчни инсулти – Нови хоризонти”. Темата на лекцията е “Съвременно лечение на мозъчните инсулти”.

Tags: , , ,

Comments are closed.