МУ – София изнася лекции в Европа, вече с два празника!

Флагманът на българската медицинска наука и образование МУ – София вече изнася лекции в ЕС! След Кипър, неговите преподаватели ще обучават италианци не къде да е, а в Швейцария! Какви ли усилия е струвал този уникален успех за България на ректора чл.-кор. проф. Ваньо Митев, само той си знае. (Така се пребори мъжки и със самата Турция, та я накара да отмени непризнаването на български дипломи.) В най-скоро време софийските професори и асистенти ще четат лекции и в Гърция и Израел.

На празника на МУ – София – 7 април, проф. Митев оповести още радостни новини: чеждустранните студенти вече са 2600 от тях 530 са се записали само тази учебна година!), а догодина сигурно ще достигнат 3000! Това означава не само ново повишение на и без това качените трикратно заплати, но и още по-висок престиж за най-старото и авторитетно висше медицинско училище у нас. Споделяме съвършено резонното огорчение на проф. Митев – че мнозина от колегите, публикуващи в чужди издания, оповестяват не своята Алма Матер, а болницата си; а това не носи още престиж (съответно – точки за класацията) за собствения им университет, защото така той остава анонимен. Толкова ли е трудно да прибавят след името си “Медицински Университет – София”? Толкова е просто…

В общи линии е изпълнена дългосрочната стратегия, начертана от ректора още през първия му мандат. Въпросът с базата е решен. Възнагражденията на преподавателите са увеличени, както вече споменахме, близо 3-кратно; това гарантира нов наплив на желаещи за асистенти (разбира се, владеещи чужд език). За години напред са осигурени хиляди студенти (предимно чуждестранни). МУ – София има възможност да строи и нови аудитории и общежития, стига да бъде решен проблемът със собствеността на терена; проблемът вероятно ще бъде решен наесен (както обеща и кметицата на София). За съжаление, МУ продължава да налива пари не само в Университетските болници, но и в държавната хазна, вместо де а обратно, както е в целия цивилизован свят….

Друго нововъведение на ректора проф. Митев е налагането на нов университетски празник – 23 ноември (датата, на която през 1917 г. цар Фердинанд подписва Указ за създаването на Медицинския факултет към Софийския Университет). Напълно правилно – да честваш рождения си ден!

МУ – София вече е в друга орбита!

За много години!

Tags: ,

Comments are closed.