Съвместно отслужване на заупокойна меса/литургия на 14 август в памет на всички хора, загинали при спасяване на човешки живот

ДО

Негово Светейшество Папа Франциск

ДО

Ваше Светейшество Папа Франциск,

Ваше Светейшество Неофит,

На 15 август 1963 г., точно преди половин век, селският лекар д-р Стефан Черкезов, 26-годишен, баща на малко дете, изважда от пламнал катастрофирал автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния. По Божието озарение, датата на подвига му съвпада с Успение на св. Богородица, Майката на Спасителя. Издирили сме повече от 130 лекари (над 50 от тях – хирурзи), 15 медицински сестри, няколко полицаи, огнеборци, минни спасители и обикновени хора, загинали при спасяване на човешки живот, вследствие сърдечно-съдови инциденти, получени от стреса от пренапрежението и отговорността, както и от заразяване от свой пациент, удавяне и пр.

От 2005 г., по наше предложение, отбелязваме 15 август, датата на подвига на д-р Черкезов, като Ден на Спасението (с 1-минутно мълчание точно в 12 ч. пред вратите на лечебните заведения и противопожарните служби). С Решение/20 декември 2012 г. на Министерския съвет на Република България 15 август е официализиран като Ден на Спасението. Така България стана първата страна в ЕС, а вероятно – и в света, която с държавен ритуал ще отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот в мирно време. Нима техният подвиг не се доближава до саможертвата на нашия Спасител?

Силно се надяваме този Ден на Спасението да стане не само български, но и общоевропейски.

Затова Ви призоваваме на предната дата, 14 ч., да отслужите заупокойна меса, съответно – литургия, в памет на д-р Стефан Черкезов и всички българи и граждани в Европа и по света, дали живота си за спасяване на друг живот. И тези служби да станат традиционни ежегодни.

Надяваме се това да бъде широка крачка към преодоляването на схизмата, която тегне върху братските християнски църкви от 1054 г. насам.

Tags: ,

Comments are closed.