Напредък в терапията на хроничната миелоидна левкемия

Изследванията в хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ), положителна за Филаделфийската хромозома, през последните няколко десетилетия, помогнаха а трансформирането на болестта от злокачествена с фатален изход в хронично състояние. Лечението на ХМЛ навлиза в нов етап. Започва единствената по рода си програма от клинични проучвания за оценка на потенциала на определена група пациенти да живеят без лекарствена терапия!

Фармацевтичната фирма НОВАРТИС подкрепи 8 проучвания за постигане на ремисия без прилагане на лечение в ХМЛ; половината от тях са инициирани от компанията, а останалите 4 – от изследователи. Тези проучванияще се проведат в над 40 страни в цял свят с включване на повече от 2500 пациенти. България ще участва в 2 от проучванията, които са в начална подготвителна фаза и броят на пациентите се уточнява.

Според д-р Стамен Попов, мениджър на Новартис Онкология за България: “Участието на български медицински специалисти в подобни научни проекти нарежда България до най-развитите страни в медицинската наука. Новартис Онкология в България продължава да подкрепя активно инициативи, водещи до повишаване квалификацията и натрупване на допълнителен опит от българските специалисти, което е от полза и за диагностиката и лечението на българските пациенти.”

Естественият ход на ХМЛ се промени съществено с приложеието на лекарствата, наречени тирозинкиназни инхибитори; те увеличиха преживяемостта на пациентите и съответно – броя на живите пациенти с това злокачествено и до неотдавна фатално заболяване (те живеят вече неколкократно по-дълго!). Освен стартиращите проучвания в България, страната ни може да се похвали с още една придобивка – първия на Балканския полуостров апарат, работещ в СБАЛХЗ в София, осигуряващ високотехнологично проследяване на пациентите с ХМЛ.

Нека да припомним,че НОВАРТИС е компанията с водещи позиции в редица области на медицината; през м. г. тя е постигнала нетни продажби в размер на 56,7 млрд $, като 9,3 млрд $ от тях са инвестирани в научноизследователски дейности. Със седалище в Базел, НОВАРТИС е работодател на приблизително 128 000 служители и функционира в над 140 страни по целия свят. –

Tags: 

Comments are closed.