И 15 август – като 2 юни!

На вниманието на МС, МВР, МВнР, МО, МЗ, БЛС, БЧК, БАН, ВМА

На вниманието на Светия Синод

КОПИЕ: Националните медии

 

Българи,

2 юни отдавна е официализиран и го отбелязваме с държавен риуал като “Ден на Ботев и падналите за свободата и независимостта на България”.

С Решение 1039/20 декември 2012 г. (публикувано в ДВ бр. 103/28 декември 2012 г.) МС официализира и друго отбелязване – на саможертвата на д-р Стефан Черкезов и всички българи, загинали при спасяване на наши сънародници в мирно време.

По този начин Денят на Спасението, който, със съдействието на ген. Стоян Тонев и подкрепата на МЗ, БЧК, КТ “Подкрепа”, КНСБ, Сдружение “Мати Болгария”, Противопожарна охрана и много други институции, организации и колеги, създадохме неформално през 2005 г. и оттогава го отбелязваме ежегодно пред ВМА,

вече с държавен акт е:

“Ден на оказване на признателност към загиналите при спасяване на човешки живот – Ден на Спасението”.

И така България единствена в ЕС, а вероятно – и в света, чрез официален ритуал ще отбелязва паметта на д-р Черкезов и всички свои самоотвержени спасители; които са не по-малко герои от падналите за свободата на нашата Родина.

Затова ви ПРЕДЛАГАМЕ:

# На 14 август в храмовете да бъде отслужена Панихида за д-р Стефан Черкезов и всички българи, загинали при спасяване на наши сънародници;

# Вечерта на 14 август да бъде извършена Тържествена Заря-проверка;

# 15 август да бъде отбелязан както 2 юни – точно в 12 ч. да бъде организирано 1-минутно мълчание, със спиране на движението, под воя на сирените на Гражданска отбрана, пожарните коли и линейките.

Надяваме се, с държавна подкрепа, този наш уникален български Ден на Спасението да бъде възприет и от ЕС, което ще представлява забележителен морален принос на страната ни в него.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.