Две нови линейки получи по проект УМБАЛ „Свети Георги“

Две съвременно оборудвани нови линейки получи УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив за нуждите на новоизграждащия се в момента Високотехнологичен център за образна диагностика на онкозаболявания. Модерният комплекс е на стойност 6,7 млн. лева. Той се реализира по проект, който лечебното заведение спечели преди 2 години по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма „Регионално развитие“.

Освен линейките е закупена и иновативна медицинска апаратура. От лечебното заведение посочиха, че изпълнението на договорите с доставчиците на апаратура вече е започнало, като през месец юни предстои доставката и монтажа на компютърен томограф с възможност 64 среза и ядрено-магнитен резонанс.Ще бъде въведена и „ПАКС“- система за дигитализиране и архивиране на образите. С нея окончателно ще се преустанови практиката всички рентгенови изображения да се нанасят и предават върху филм. Същевременно с това във всеки един момент от всяка клиника в Хирургичния блок ще има достъп до дигитализираните образи.

Изграждането на Високотехнологичния център ще подобри значително ранната диагностика, качеството и достъпа до онкологично лечение, обясняват от УМБАЛ „Свети Георги“. Финансирането е по спечеления проект за предоставяне на 100% безвъзмездна финансова помощ: BG161РО001/1.1-08/2010 „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ на Оперативна програма „Регионално развитие“ .

Tags: 

Comments are closed.