Всички варненски университети на традиционното шествие по случай 24 май

За първи път от близо 20 години насам в традиционното шествие по случай Деня на славянската писменост и култура – 24 май всички варненски университети дружно извървяха пътя от Катедралата до Морската градина. Предвождани и под съпровода на Флотския духов оркестър шествието на 5-те варненския университета беше оглавено от представителен блок, в който бяха ректорите и академичните ръководства на университетите. Варненци имаха уникалната възможност да видят представителите на университетската общност в техния автентичен академичен вид – с тоги и униформи, с прилежащите за всеки университет академични атрибути и знаци.

Шествието на университетите завърши с музикално-артистична програма, представена на специално изградена за случая сцена на входа на Морската градина. Тук след тържествената литургия на Митрополит Кирил, студентите от Медицинския университет – Варна, Икономическия университет, Варненския свободен университет, Висшето военноморско училище и Техническия университет представиха своите дарби и таланти. За всички участници в шествието организаторите предвидиха празнична почерпка и много музика, танци, артистичност и пролетно настроение.

Инициативата за участието на варненските университети в традиционното шествие за 24 май е на ректорите на варненските университети и има за цел да утвърди образа на Варна като академичен град и притегателен център за студенти не само от България, но и от целия свят.

Comments are closed.