Лекари-фалшификатори

Излишно е да се убеждаваме, че лекар означава не само висока квалификация и колегиалност, но и морал. В неговите рамки безспорно влиза и неиздаването на фалшива документация (макар на всички ни да е известно какво се съдържа понякога в отчетите до НЗОК…)

Клинична лаборатория “Бодимед” е известна на всички ни със своята безупречна работа и етичност, със стриктно спазване на добрата лабораторна практика и високия си авторитет, който се дължи не само на управителката й доц. Бушка Захариева (носител на Почетен знак “Български лекар”), но и на целия ръководен от нея екип.

Същата оценка може да се даде и на МЦ “Бодимед”, находящ се на ул. “Здраве” 19.
 Но ето, че работещата там на граждански договор (свободен прием) д-р Дияна Дякова е издала абсолютно фалшива бележка на пациентката Н. Д. за влагалищна чистота I ст. и отрицателен тест за HPV (човешкия папилома вирус).

Първоначално лекарката е заявявяла на платилата й на ръка жена, че резултатът е отрицателен и не е нужно да й се дава в писмен вид. При това бележката, издадена й след дълги настоявания, е подпечатана с абсолютно фалшив печат. Истината излиза наяве много лесно, още повече, че “Бодимед” няма такъв печат, а изследванията за HPV се изпращат на партньорите й от Labor Limbach, Хайделберг.

При това неоспоримо документно престъпление, уронващо престижа на “Бодимед”, сезираната Софийска районна прокуратура прокурор В. Златева) постановява, че, макар “евентуално се касае за престъпление по чл. 146 от НК”, е необходима тъжба на пострадалия до съда и прокуратурата няма правомощия да образува и води наказателно производство”…

Във весела страна ни се падна да живеем, колеги…

На нас не са ни съвсем ясни мотивите на прокурорката за отказ от образуване на досъдебно производство. Затова пък смятаме, че Етичната комисия на БЛС трябва да се намеси най-енергично в случая и да вземе съответното отношение!

Tags: , , , , ,

Comments are closed.