In Memoriam!

На 19 юни т.г. на 79-годишна възраст почина проф. д-р Георги Дончев Георгиев.

Роден в Ловеч, Той има две висши образования (медицина и философия) и три специалности (вътрешни болести, организация на здравеопазването и тропическа медицина).

Като участъков лекар е работил в с. Садина- Търговишко и като ординатор в Клиниката по вътрешни болести към Университетска болница – Варна.

В онези години не са му давали да работи в София, защото не е имал „софийско жителство”. По тези причини той заминава за Танзания, където работи близо 20 години. Там развива активна дейност за подобряване здравната помощ на населението и тя да достигне до най-отдалечените места в страната.

По линия на Световната здравна организация проф. Георгиев дълги години е преподавател по тропическа медицина и получава широка популярност.

Чуждите езици, които той владее му дават възможност да следи новостите в медицината и да има свой принос в тяхното развитие.

Вторият му опит да се върне в София също остава безуспешен и той трайно се заселва в Англия, където живее и работи. Проф. Георгиев никога не забравя България, по 2-3 пъти я посещава и поддържа близки връзки със здравни деятели и колеги.

В „Африкански записки” на нашия изтъкнат писател Николай Хайтов, след среща с „доктора” го описва така: „Строен, с ведро лице, приятен глас, сдържан… Осъществил се и пълноценно и вътрешно свободен.” Хайтов много добре е разгадал и оценил проф. Георгиев.

Такъв беше той – чаровен, нестандартен, ерудиран, богат на емоции, с висок професионален заряд.

Жалко, че коварната болест порази и този наш сънародник!

Поклон пред паметта му!

Tags: 

Comments are closed.