Ден на спасението за първи път – официализиран, с писмо от премиера и участието на здравния министър!

След като през 2005 г. създадохме и организирахме, със съдействието на ген. проф. Стоян Тонев, и участието на БЧК, КНСБ и КТ “Подкрепа” и Общонационално сдружение “Мати Болгария” (впоследствие към нас се присъединиха МЗ, МО, БЛС, БАСЗГ, Движение “България си ти”), Деня на Спасението, и – ето, че успяхме и в идеята си, която преповтаряхме на всяко честване: той да бъде официализиран от МС (Решение 1039/20 декември 2012 г., ДВ/28 декември 2012 г.).

Традиционното отбелязване на подвига на д-р Черкезов бе проведено – за пъви път официално! – точно в 12 ч. на обичайното място: пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката на ВМА). Присъстваха председателят на БЧК Христо Григоров, зам.-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова, гл. секретар на БЛС д-р Димитър Ленков, м. с. Милка Василева, председател на БАСЗГ, д-р Пламен Радославов от КНСБ.

15 минути по-късно ритуалът бе повторен в двора на УМБАЛ “Алесандровска”, в присъствието и на здравния министър д-р Таня Андреева. Заедно с изп. директор д-р Костадин Ангелов те поднесоха цветя пред нагробните паметници на психиатрите д-р Христо Петров и д-р Димитър Попов, загинали (заедно с 4 други колеги) на 10 януари 1944 г. при бомбадировката над София, когато не отиват в скривалищата, а самоотвержени остават при своите пациенти, за да ги окуражават.

Също за първи път организаторите и участниците в поклонението получихме поздравително писмо от Министър-председател на Република България! Ето какво ни пише г-н Пламен Орешарски:

“На този ден си спомняме за всички наши сънародници, които са пожертвали своя живот, борейки се да спасят чуждия. Подвигът на тези достойни българи ни дава надежда, че дори в най-тежките моменти добротата и човеколюбието надделяват.

Съхраняването на човешкия живот е благородна кауза и хората, които са се посветили на нея, заслужават дълбок поклон и искрена признателност. Вярвам, че те са част от крепителите на моралните устои на обществото ни.”

Зам.-председателят на НС Мая Манолова също ни написа официално:

“Днес, когато отдаваме почит към онези българи, жертвали без колебание живота си – по примера на д-р Стефан Черкезов, в името на ценности като човеколюбие и състрадание, наш дълг като общество е да изразим дълбоката си благодарност към тях.

Нека на този ден дадем израз на нашата признателност към жертвата на всички българи, загинали при спасяване на хора в мирно време – лекари, медицински сестри, полицаи, огнеборци, минни спасители, обикновени граждани.

На всички Ваши колеги, с които почитате днес тяхната памет, искрено пожелавам здраве и много нови успехи в тяхната отговорна, благородна и високохуманна мисия, която безспорно заслужава признанието на всеки от нас – гражданите на България.”

В същия стил бе писмото и на д-р Нигяр Джафер, председател на Комисията по здравеопазване при 42-рото НС:

“За всички нас 15 август е една възможност да изразим своето преклонение и безкрайно уважение към загубилите своя живот лекари и медицински сестри при изпълнение на служебния си дълг, полагайки грижа за здравето и живота на другите. Примерът на тяхното дело е предизвикателство за нас, тъй като изисква качества като безкористно себераздаване и най-вече човеколюбие и жертвоготовност. На всички вас пожелавам здраве, сили за преодоляване на предизвикателствата на времето и стремеж към хуманност.”

Не по-различен бе стилът и на колегата д-р Хасан Адемов, анестезиолог, Министър на труда и социалната политика, ни писа следното:

“Приемете моите поздрави за положените от Вас усилия за отбелязването на Деня на спасението, посветен на всички българи, загинали при спасяване на хора в мирно време. Тази благородна инициатива заслужава подкрепата както от страна на държавата, така и на обществото.

Д-р Стефан Черкезов, на когото е кръстена Областната болница във Велико Търново, изпълва със съдържание Хипократовата клетва, в която всички лекари сме се заклели: да запазим живота си чист и свещен.

На този ден да си спомним и за всички лекари, медицински сестри, полицаи, онеборци, спасители и обикновени граждани, които загубват най-святото – живота си, за да помогнат на ближния. Техният пример не ще бъде забравен!”

От медиите научихме, че и пред други болници в страната (Сливен, Силистра, Перник, а вероятно – и на много други места, за които нямаме сведение) е имало организирано 1-минутно мълчание, придружено от сирените на линейки. РЛК във Велико Търново пък е организирала и поклонение в родната къща на д-р Черкезов в с. Виноград.

Доживяхме, успяхме: 15 август стана официален Ден на Спасението и ще го има вовеки веков!

Дай, Боже, крепко здраве и живот, и да успеем и в следващите си начинания!

Родната му къща е руина!

От публикация във великотърновския в. “Борба” научихме, че колегите от РЛК са организирали посещение на родната къща на д-р Стефан Черкезов в с. Виноград, както и на местната Здравна служба, която носи неговото име (пред нея се намира и барелеф на героя). Разбира се, поздравяваме ги за тази чудесна родолюбива инициатива. Фотографията на тази къща-светиня във в. “Борба” обаче е потресаеща: разграбена дограма, зеещи врати и прозорци, като след бомбардировка, пълна руина… Къщата била закупена от англичанин, който не е живял и ден там.

Също от тази публикация научаваме, че д-р Черкезов имал със 7 години по-голяма сестра – Вяра, която живее в София. Баща му Тодор е работел като кръчмар; кръчмата заемала половината от къщата му. Когато със съпругата си очаквали втората си рожба, той мечтаел на глас: “Скоро ще се роди моето докторче…”

“Кажи на татко, че сбъднах мечтата му: станах Лекар!”, това са последните думи към съпругата му Лидия на д-р Черкезов, малко преди, рано сутринта на 16 август, да издъхне от тежките си изгаряния. А няма и 8 месеца трудов стаж, по разпределение в . Стрелец. Мечтаел е да стане хирург.

Колегите от горнооряховската болница вписали в смъртния му акт, че е починал от… рак.

В онези тоталитарни времена просто не можеше да има нещастни случаи, катастрофи, наводнения и земетресения… Те бяха забранени – разбира се, за съобщаване!…

В руина обаче се превърнаха и селското , и общинското здравеопазване; на изчезване е и човеколюбието.

Добре, че имаме такива герои като д-р Стефан Черкезов!

Бог да прости и него, и всички останали лекари и м. с., загинали при спасяване на човешки живот!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.