Кво вадис, НЗОК?

“Изобщо не е важно дали Цеков, Пеков или Геков е директор на НЗОК. Системата е порочна, сбъркана изначално и тя трябва да бъде сменена, а не началниците й.”

Здраве.нет

Коментар. Трябваше още тогава, през 1999-2000 г. да бъдат сменени баш-реформаторите, определени от лицето Иван Йорданов Костов. Но те бяха заети с далаверките си.

А народа – кучета го яли…

Но, питаме БЛС: къде е остойностяването на лекарските дейности, за което той “действа” от самото му възстановяване? Държавата плаща ли 8% здравни вноски за безработните, децата, пенсионерите, студентите, или, по старому – едва 4? Къде е вторият осигурителен стълб?

“С прехвърлените във фискалния национален резерв над 1,3 млрд лв, натрупани от здравни вноски като резерв на Здравната каса, са плащани текущи разходи и са покривани бюджетни дефицити, това обяви финансовият министър Петър Чобанов. След като 2 години бившите управници от ГЕРБ твърдяха (чети: лъжеха!, бел. Т. Н.), че тези пари си стоели в здравеопазването.”

В. “Сега”/19 август

Коментар. Наистина, как ни лъжеха само Бойко Борисов и Дянков: да не се безпокоим, видите ли, за тези изсмукани от НЗОК народни пари, събирани за здраве. Още повече, че съгласно ЗЗ те не могат да бъдат изразходвани за друго, освен за здраве. И сега, най-вероятно, при доказания дефицит от над 108 млн лв, бюджетът на НЗОК също трябва да бъде актуализиран – така, както националният. Защото за досегашните 7 месеца са събрани само 36% от плануваните приходи, т. е. бюджетът при всички случаи няма да бъде попълнен (а той се състои само от здравни вноски). Тогава как ще се изплаща трудът на лекарите и м. с., както и покупките от отделните фирми?

С откраднатите от НЗОК пари (макар че, повтаряме, те по закон трябва да се харчат само за здраве!), самият Премиер навремето призна, че е плащал пенсии и магистрали…

Къде сте да му потърсите отговорност за това престъпление, г-н Главен прокурор Сотир Цацаров?!

Изходът е в спешно преструктуриране на болниците! Да отпадне безумното изискване за нереален, невъможен за попълване брой на анестезиолози, хирурзи и пр. (за изпълнението на норматива се вписват колеги в библейска възраст, които не могат да се държат на краката си, камо ли да оперират – но са си дали дипломите за пред НЗОК; ако трябва да перифразираме Гоголовото “На кого се смеем? На себе си се смеем!”, ще кажем: кого лъжем – себе си лъжем!!). Да се предвидят стимули за ОПЛ, които зачисляват по-леко болни на стария добър домашен стационар, вместо да хоспитализират за щяло и нещяло (нали това уж беше благородната цел на “реформата”: да бъде ключ към болниците и да намали хоспитализациите; къде си, г-н кандидат-депутат-стоматолог, да видиш какво стана с прехвалените ти ягоди?).

И откъде-накъде частните болници ще използват обществен реурс, след като си имат ценоразпис и работят кеш? Ако са частни – да са изцяло частни, и да разчитат само на добрата си работа и директното плащане от потърсилите ги доволни пациенти. Защото да се суче от 2, че и 3 майки, е много сладко, но редно ли е?…

“Проблемът не е в липсата на пари. Даже да се отделят 10% от БВП на България за здравеопазване (в момента са малко над 4) и така да се влеят още няколко млрд лв в него, те ще потънат като вода в пясък. Защото самата организация на здравеопазването е лоша. Абсолютно съм убеден, че не трябваше толкова бързо да се разрушава поликлиничният модел в извънболничната помощ през 2000 г. Тогава дойдоха едни “хунвейбини” в здравеопазването, казаха, че направеното досега не струва нищо и решиха да разрушат всичко, без да се съобразяват с разумните гласове.

Правителството в периода 1997 – 2001 г., съвместно с Лекарския съюз, изпратиха едни псевдоексперти, 40-50 души лекари, да обикалят целия свят и да възприемат най-съвременните модели на здравеопазни системи. Тези хора стигнаха дори до Нова Зеландия и накрая докараха това, което е в момента. Взеха австралийския модел за здравно осигуряване, при положение, че Австралия е на 10 000 километра от България, вместо да се поучат от системите в Германия, Франция, Швейцария или Скандинавските страни. Хвърлиха се луди пари за командировки на тези доктори, които бяха приближени на тогавашното ръководство на БЛС и на здравния министър.

Съществува едно огромно противоречие в здравната ни система, защото здравните субекти са търговски дружества. ОПЛ не трябва да са ЕТ и болниците – търговски дружества. Оттук идва големият проблем. Всеки търговец логично иска да генерира печалба. Може ли болницата да печели, при положение, че трябва да излекува пациента напълно? Търговецът ще гледа да спести малко от лечението, за да си генерира печалба. Ето, тук е порочното начало, което трябва да се промени. Беше голяма грешка да се въведе поголовно системата на ОПЛ.

А имаше изградена структура на участъкови терапевти, педиатри, АГ, профилактиката беше на много добро ниво. Това се разруши и накараха ОПЛ да бъдат и педиатри, и АГ, и микробиолози, и всичко друго. Пълна глупост… Но сега е абсурд са се заличи всичко това. 5000 ОПЛ са хвърлили огромни спестявания, заложили са си целия живот, за да си оборудват кабинетите, да си направят фирми.

Много е важно също така да се демонополизира НЗОК. Хората протестират срещу монополите, но не роптаят срещу нея, а тя е най-големият монополист, който върти 3 млрд лв и си прави с тях каквото си поиска. Ние трябва да имаме възможността да сменяме нашето здравноосигурително дружество и да го напуснем във всеки момент, в който не сме доволни, без да го предупреждаваме. КП трябва да се премахнат като средство за заплащане на болниците. В момента КП са средство за източване на Касата. И понеже априори се знае, че по този начин се точи Касата, затова КП са недофинансирани почти без изключение. Ето го порочният кръг. Отдавна трябваше да бъдат въведени ДСГ и електронните здравни досиета, което е по-точен начин за оценка на лечението. Не може, ако имаш диабет, да ти лекуват само него. Защото обикновено с това заболяване имаш още и хипертония, и дислипидемия, и метаболитен синдром, и стенокардия. За всички тях поотделно ли ще трябва да влизаш в болница?!

Всяка медицинска дейност трябва да се остойности. Частните болници са го направили, имат си ценоразпис. Но трябва да се остойности и в държавните ЛЗ. И когато едно ЛЗ си вдигне цените, от него ще има отлив на пациенти. Ето как пазарът ще регулира нещата.”

Доц. Христо Деянов

В. “Доктор”/19 август

Коментар. Не можем да не се съгласим с всяка една дума, изречена от нашия приятел и колега. Колко пъти и ние сме повдигали въпроса с остойностяването на лекарските дейности (за които БЛС “ратуваше” от самото си възстановяване преди 23 години…). Да не говорим за наистина безумията с преобразуването на лекарите и ЛЗ в търговски дружества, с КП, с монопола на НЗОК, с ликвидирането на звената за неотложна помощ. Така е, когато “реформаторът” никога не е работил медицина… Навремето въпросните “хунвайбини” се отрекоха от първия орган на БЛС в. “Български лекар”, който им показваше истините, и ни плашиха с мутри. Къде са сега тези баш-“реформатори” сега? Най-видният от тях неуморно напъва да става депутат, и пак да яхне здравеопазването или поне да се добере по-близо до него, да докопа още нещичко за оглозгване. Е, няма да стане. Лошото е, че обърка цялото родно здравеопазване. Но, както казваше акад. Чудомир Начев: “Какво да чакаш от човек, в чиито ръце не е умирал нито един болен?”…

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.