XX юбилеен ден на българския лекар

През м. септември 1993 г. предложихме на тогавашния УС на БЛС (председател д-р Димитър Игнатов) най-после да сложим край на унизителния “Ден на здрания работник” и да си създадем нов, оригинален професионално-съсловен празник – Ден на българския лекар, който да бъде отбелязван на 19 октомври, Деня на св. Иван Рилски Чудотворец.

Доводът ни бе, че той е най-великият български светец и покровител на нашия народ; по прилика с Чудотвореца добрият лекар пък е най-стойностният член на обществото и земният му покровител. Идеята ни бе приета без колебание –и, вече за 20-ти път я осъществяваме чрез съответните чествания и награди за най-добрите колеги.

Няма да скрием, че празникът тръгна много тегаво. Явно, на потъналите в работа лекари не им беше много до фойерверки, защото братята фармацевти много бързо възприеха идеята ни, отправена към техния УС на тогавашния СФБ през пролетта на същата тази 1993 г. – да имат свой самостоятелен празник на Еньовден, 24 юни, и оттогава ежегодно го отбелязват със семинари, изложения и балове.

Но – ето, че и нашето съсловие постепенно проумя идеята ни, хареса си празника и го утвърди!

Така – заедно: съсловните организаци на лекарите и фармацевтите, вдъхновени от в. “Български лекар”, разбиха обидния “Ден на здравния работник” (ние не сме работници!).

Нека на това юбилейно 20-то отбелязване, да си припомним историята на нашия патрон. Св. Иван Рилски Чудотворец е роден през 876 г. в с. Скрино, Осоговската планина. Отшелник, отдаден всецяло на Бога и народа си, създава Рилския манасктир, където лекува хората с молитви и билки и преживе е наричан Чудотворец. Умира, оплакан от всички, през 946 г.

Да бъдем негови следовници!

Tags: ,

Comments are closed.