Разкриване на социални болници

Тревогата, която бие Диана Тенчева във в. “Труд”/2 септември е отдавна известна на директорите на големите български болници: те се пълнят все повече със здравнонеосигурени, вкл. бездомни клошари-пияници. Т. напр. в “Пирогов” през 2011 г. те са били 285 души; през 2012 – 426 (с което са ощетили това ЛЗ с на 400 000 лв), а само през първото 6-месечие/2013 са вече 303 (42% увеличение…); до рая на годината сигурно вече ще са над 600!

Подобно е положението и в Първа градска болница (съответно 27 през 2011 г., 110 през 2012 г. и 70 през първото 6-месечие на 2013 г. Тук разполагат и с изолатор, в който първо ги изкъпват и обезвъшляват и чак тогава – лекуват, сякаш медицинските специалисти са социални работници. Всичките тези екстри – безплатно, по-скоро – за сметка на заплатите на персонала… Няма смисъл да изброяваме останалите големи столични ЛЗ; сигурно същото е положението и в областните болници.

Ето защо си позволяваме да подновим старото си предложение към здравния министър:

МЗ, съвместно с общините, и с помощта на държавния бюжет, да разкрият социални болници (старите преддеветосептемврийски “болници за бедни”) именно за подобни случаи. (По този въпрос нееднократно сме се обръщали към Светия Синод за съдействие, но той явно е далеч от практиките на братската Католическа църква, която поддържа собствени болници за бедни християни…).

Да, всеки човек има право да страда и да умира с достойнство, но нека то да не е за сметка на здравноосигурените граждани, които почтено си плащат вноските, както и на вечно недофинансирания, да не го кажем направо – ограбвания труд на лекарите и сестрите.

Tags: , ,

Comments are closed.