Протестно шествие за отговорни и коректни политици и правителство: За спиране на безотговорния популизъм и манипулациите

Здравеопазване – лошо и без достатъчно средства. Едни и същи повтарящи се заключения на управляващи, пациенти и медици. Обикновено за лошото състояние са виновни предишните управляващи, т.е. тези, които са ни убеждавали как са променили нещата към по-добро. Сменя се Министърът и екипа му. Сменя се шефа на НЗОК. И ние тръпнем в очакване да разберем ще се състои ли дългоочакваната здравна реформа. И как ще се решат двата кардинални въпроса: от къде ще дойдат парите и как ще се изхарчат целесъобразно?

По първия – бюджетните пари винаги не стигат. А от къде ще дойдат останалите след като само между 1,2-1,4 млн. българи плащат здравни осигуровки, а вече почти 2 млн. – не плащат. Докато от 81,2 млн. германци само 51 000 не са осигурени. Какъв е смисъла да си харчат „солидарно” парите осигуряващите се при сегашното качество на здравеопазването? И как ще бъдат стимулирани или принудени да плащат неосигурените? Ще се ползват ли популистки отхвърлените стари предложения с разумни зърна от чужд опит в тази посока или ще има нови? Ще плаща ли държавата целите здравни осигуровки на децата и актуализираните суми за групите, които осигурява?

И втория – за харченето. Не е ли време във всички сектори на здравеопазването да се плаща за свършена работа. И то реално оценена. Както напр. предлага ръководителя на Военна болница за спешната помощ – базова заплата и доплащане според свършената работа.

Докога ще затъват в дългове държавните болници? И защо? Не е ли време за анализ – едни болници са повече задлъжнели, други – по-малко или нямат дългове? Кога най-после ще се въведе националната здравна карта и кой се противопоставя и има интерес да не се въвежда? Докога безразборно ще се разкриват частни здравни заведения, независимо от нуждите на населението. Които стават конкуренти в източването на здравната каса? Крайно време е за решения. Не само констатации и търсене на вина в предшествениците. И последователна стратегия. Не „отзивчив” популизъм с малкото държавни пари към закъсали или неотговарящи на изискванията здравни заведения, след като имаме два пъти по-голяма болнична осигуреност в сравнение със средната в Европейския съюз.

Няма да може без реална здравна реформа.Няма да мине без недоволни, научени лесно да получават – здравна помощ или средства за да я осъществяват. Дай Боже да се реализира и ревизията на безплатния здравен пакет и промяна на клиничните пътеки. Да се изясни на обществото, какво ще се осигурява безплатно и за какво ще се доплаща. И че здравеопазването има висока цена.

Проф. В. Мутафчиев

Tags: ,

Comments are closed.