Ще се намесите ли в плащанията от държавата?

На вниманието на д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК

Публична тайна е, че държавата внася не 8, а 4% за българските граждани, които трябва, по закон, да осигурява: деца, безработни, военнослужещи, държавни служители, инвалиди, докато обикновените хора си плащат честно и почтено задължителното осигуряване (което после се краде най-безотговорно от “държавници” като Борисов и Дянков; известен на всички е скандалният случай с прословутите 1,4 млрд лв).

Та, въпросът ни към Вас е: ще поискате ли от държавата (в случая – финансовият министър) да осигури в бюджета тези 8% плащания?

И, още: защо НЗОК не плаща за профилактика? Знаем трагичното й състояние, но и Вие сте лекар, и добре знаете, че тя струва много по-евтино, а се отплаща многократно по-скъпо.

Ще Ви дадем пример и със съществуващите до 1999 г. десетки центрове за обучение на диабетиците, които бяха приучвани там да спазват съответните изисквания против усложненията на болестта им (движение, рационално хранене, правилно измерване на кръвната захар и т. н.), в резултат на което усложненията им намаляха (инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност с последваща хемодиализа, полиневропатия, ретинопатия с ослепяване, съдови инциденти в крайниците с последваща ампутация и пр.).

Защо в богатите страни като Израел, Холандия, Дания диабетиците се изследват и лекуват амбулаторно, в Диабетни центрове, което струва много по-евтино, а е достатъчно ефективно, докато у нас те толкова често се хоспитализират?

И докога НЗОК ще продължава да бъде на брашното евтина, на триците – скъпа?

Tags: , , ,

Comments are closed.