Завършиха първите в страната здравни асистенти

Първите в историята на висшите медицински училища в България здравни асистенти получиха своите свидетелства за професионална квалификация вчера, 18 ноември, в Медицински университет – Варна. Официалната церемония се състоя във II-ра аудитория, като свидетелствата бяха връчени от заместник-ректора по учебната дейност доц. Алебена Карековска, дм, и директора на Центъра за професионално обучение към Университета – д-р Людмил Цветков.

В кратка ретроспективна презентация директорът на Центъра запозна присъстващите курсисти и гости с историята на признаването на новите професиите у нас. Варненското висше учебно заведение е първото в страната, което разкрива Център за професионално обучение. Екип от Университета и университетската болница „Св. Марина“ във Варна стои зад инициатива и, в крайна сметка, постигнатия успех българската държава да признае официално и да впише през декември 2010 година новите професии „Здравен асистент“ и „Болногледач“ в Списъка на професиитев Република България.

Престижна, добре платена и с дългогодишни традиции в редица държави по света, на професията „Здравен асистент“ у нас тепърва предстои да се утвърждава и да добива все по-голямо социално и здравно значение. „В нашата страна за хората, нуждаещи се от здравни грижи, доста често се грижат техните близки и семейства. За съжаление те не са квалифицирани и обучени да извършват подобен род дейност“, подчерта д-р Цветков. „Доста често психическата натовареност, на която са подложени, е причина да развият и някои социално-значими заболявания като захарен диабет например, какви са последните статистически данни“, допълва директорът на Центъра за професионално обучение. „Затова вярваме, че първите стъпки, които направихме с официалното признаване на професията, с подготовката на първите професионални кадри, ще отворим нова страница в историята на болничната и извънболничната здравна грижа в България.“

Tags: , ,

Comments are closed.