На вниманието на Комисията по професионална етика при БЛС: Чудесното наслаждение да се топим един другиго…

“Най-силно впечатление в България ми прави чудесното наслаждение на хората тук да си развалят един другиму работата…”, пише Иречек в дневника си преди 120 години.

Това заключение с пълна сила важи за лекарите…

Неотдавна по една от теливизиите излъчиха репортаж за проф. Я., когото обвиниха в манипулативни и меркантилни действия. Дали е крив или прав, затова си има РЗИ, ИАМО и други органи. Но лично мене ме потресе готовността на неговите подчинени колеги да сътрудничат на разследващите журналисти; наслаждението, хъса и наистина чудесното наслаждение, с които те му вадеха кирливите ризи пред целия свят. Нищо, че Кодекса на професионалната етика забранява лекар да злослови по свой колега пред нелекари и медии.

Надяваме се в най-скоро време Комисията по професионална етика при БЛС да се заеме със случая. Да, в нашето стадо има доста мърша; тя ще се увеличава след меркантилизирането на свещената професия и обезличаването й от търговката в нейния Храм – Касата. Но веднъж завинаги колегите трябва да разберат: ние не трябва да се донасяме един другиго, освен пред собствените си съсловни органи, и то не трябва да става достояние на чужди уши и погледи. “Целите сме изгорени от парене, и пак не знаем да духаме”, пише Левски на Филип Тотю. А в друго писмо допълва: “Няма работа, която да не сме улайнявили…”

Впрочем, запознати ли сте с принципите на Кодекса по професионална етика, колеги?

Или вас ви интересуват само тарифите на клиничните пътеки?

Tags: , ,

Comments are closed.