На вниманието на Ректор проф. Славчо Томов, дмн: Относно инициативи по повод 40-годишнината на МУ – Плевен

Инициативно писмо от д-р Тотко Найденов

Уважаеми г-н Ректор,

Предлагам Ви следните допълнителни мероприятия за отбелязване 40-годишнината на МУ – Плевен, част от които бихте могли да приемете и осъществите, а именно:

1. Написване на документално-публицистична книга за “Нзабравимите професори от МУ – Плевен” (кратки биографични данни плюс спомени от съвременниците им, за да бъдат запомнени те и като хора). Знам, че се подготвя официална книга за катедрите и клиниките, но това е сух исторически материал, аз ви предлагам нещо четивно и човешко;

2. Провеждане на културни мероприятия под девиза “Красотата ще спаси света!”: Мис “Плевенска медицина” (със спонсорство на козметични или бутикови фирми за облекла); изложба на творби на местни лекари-творци (творбите да се продават на търг, като половината от приходите да се заделят за студенти); засаждане на 40 подходящи дръвчета на подходящо място; спортни прояви (със съдействието на местния Спортен клуб “Спартак” – щафетна обиколка); литературен конкурс между плевенските възпитаници  – лекари и студенти, за есе, посветено на МУ.

3. Не знам дали МУ – Плевен има девиз. Ако не – да се проведе конкурс за него. Предлагам ви: “Човеколюбие и чест!”. В Пловдив си избраха “В името на хуманността” – това е чуждица, ние си имаме чистата българска дума “човеколюбие”.

Бъдете здрав!

Tags: , ,

Comments are closed.