Най-добър университет до края на 2018 година!

С престижната международна Награда “Най-добър университет” за водещи позиции в областта на образованието, на церемония в Оксфорд бе отличен Медицинският Университет – Пловдив! Той е първият и единствен у нас с подобен приз, който бе връчен на зам.-ректора проф. Стефан Сивков на срещата на върха на лидерите в областта на науката и образованието в Оксфорд, организирана от Европейската Бизнес Асамблея и Академичния съвет на ректорите в Европа. Тази награда се присъжда след прецизна селекция и номинация от Международния комитет “Сократ”.

Поводът за нея е обменът на идеи и опит на международно ниво, безупречна репутация, динамичен растеж и устойчиви постижения в областта на медицината и фармацията. Наградата включва статуетка, сертификат и лиценз за най-добър университет, валиден до края на 2018 г.!

Ректорът на МУ – Пловдив проф. Стефян Костянев пък бе приет за член на Клуба на ректгорите в Европа. Това се случи по време на новогодишния бал на ректорите в Оксфорд Юнион. Той бе удостоен със сертификат, почетен знак и академичните символи, както и с медал “Мениджър на годината”, покрит с чисто злато и инкрустиран с кристали Сваровски.

“Посветени на хуманността” е новото лого на МУ – Пловдив. Тук с пълна сила се следва правилото “Обучение – Наука – Практика”. В пиетет са издигнати културата и критичното мислене.

През 2013 г. са приети студенти от 27 страни (при 17 през 2012), като най-много са от Гърция (147), Турция (125), Великобритания (38), Италия (23) и пр. тези първокурсници ще се промоцират на английски език, на който ще се води цялото им обучение. Защото на пазара “ще оцелеят само тези университети, които прилагат и англоезично обучение”, както каза ректорът проф. Костянев на тържествената коледна академична среща.

В Пловдив раздават и социални стипендии на своите студенти (на 205 оат тях за общо над 87 000 лв), по успех (на 1082 момчета и момичета за над 352 000 лв), на чуждестранни възпитаници (на 65 от тях за близо 37 000 лв); общо за повече от 476 000 лв. За първи път ще се дават стипендии и на 17 чуждестранни студенти за отличен успех.

МУ – Пловдив членува в Европейската асоциация на студентите, в Оксфордската академия (първи в България!), сключени са нови академични договори с над 100 университета от ЕС, Азия и САЩ. Увеличават се чуждестранните лектори (предимно от Германия, Испания, Италия, Англия, Израел, САЩ, Япония). През 2014 г. академична длъжност “доцент” получиха 3, а “професор” – 13 преподаватели; научна степен “д” защитиха 31 души. В момента тук четат лекции 55 професори и 155 доценти.

2013 бе отлична и във финансово отношение: всички получиха 13-та заплата, а от Нова година възнагражденията им се увеличиха с 10% (в Пловдив са с най-високите базови заплати!).

С наградата на Ректора/2013 г. бе удостоена проф. Дамянка Гетова; студентите избраха и обявиха за “Най-вдъхновяващ лектор” проф. Виктория Сарафян, зам.-ректор; ръководител на Катедра “Биология”.

Ето и новите професори на МУ – Пловдив:

Д-р Елена Георгиева, физикална медицина;

Д-р Жана Грудева–Попова, интернист;

Д-р Людмил Пейчев, фармакология;

Д-р Мария Орбецова, ендокринолог;

Д-р Атанас Баталов, интернист;

Д-р Иван Дечев, уролог;

Д-р Мария Панчовска, интернист;

Д-р Чавдар Стефанов, анестезиолог-реаниматор;

Д-р Христо Добрев, дерматолог;

Д-р Владимир Ставрев, ортопед-травматолог.

“Доктори на медицинските науки” станаха проф. Мария МАЛИНОВА, АГ и проф. Ивета КОЛЕВА, анатомия и хистология.

За 63-ти пореден път Факултетът по медицина на МУ – Пловдив тържествено промоцира и раздаде дипломите на завършилите медици – те са 115, като 28 са чуждестранни (от Турция, Македония, Гърция, Испания, Швеция и Индия). С отличен успех от следването и държавните изпити са 36 студенти; средният успех на завършилите е мн. добър 4,85, а от държавните изпити – мн. добър 5,06. трима са пълните отличници на випуска – д-р Катерина Габерова, д-р Орлина Чанева и д-р Мила Букова. Те бяха удостоени с Наградата “Златен Хипократ”, която им дава право на следдипломна квалификация по избрана от тях специалност.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.