Първата у нас работна среща по проблемите на нарушенията в половото развитие ще се проведе в МУ – Варна

На 24 и 25 януари Медицински университет – Варна, беше домакин на първата по рода си работна среща, засягаща малко обсъжданите не само у нас, но и в световен план, проблеми, свързани с нарушенията в половото развитие. Целта на събитието под надслов „Работна среща относно поставяне на основа за бъдещо сътрудничество в областта на нарушенията на половото развитие (НПР) в България”, бе да се положат основите за повишаване на познанието в тази малко позната област, е в последствие –  да се изработят консенсусни насоки за действие.

В срещата се включиха над 40 наши специалисти от различни сфери на медицината – педиатри, ендокринолози, хирурзи-уролози генетици, гинеколози, радиолози, неонатолози, психолози. В рамките на 2 дни с помощта на опитни специалисти от Холандия – проф. д-р Stenvert Drop, педиатър ендокринолог, и д-р Arianne Dessens – психолог,  бяха очертани основните проблеми в областта на нарушенията на половото развитие в България.

Инициативата е паралелна на Проект COST BM 1303. COST – European Cooperation in Science and Technology е междуправителствена рамкова програма за европейско сътрудничество в областта на науката и технологиите, в която участват 31 държави. МУ – Варна, в лицето на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика, съвместно с Клиниката по детска ендокринология на УМБАЛ „Св. Марина”, спечели проекта COST BM 1303 през март миналата година.

Tags: 

Comments are closed.