С най-голям авторитет

Медицинският Университет – София е най-престижното висше училище у нас, сочи проучване на Европейското общество за защита правата на човека.

В изследването са били включени всички 51 ВУЗ в страната. Те са класирани на базата на мониторинг и проведени анкети в периода февруари 2013 – януари 2014 г. Използвани са обективните критерии, прилагани от Нац. Агенция за оценяване и акредитация. Университетите са класирани по повече от 60 показателя и са оценени по 10-балната система. Само МУ – София е получил пълен отличен 10. В топ 10 влиза и МУ – Пловдив.

МУ – София печели точки и заради проведения за първи път у нас демократичен студентски референдум,  който отхвърли окупирането му, подклаждано от определени псевдодемократически “сили”. (Именно то срути авторитета на Софийския Университет “Св. Кл. Охридски”). Това се дължи на активно проведения, с такт, колегиален, разумен и добронамерен диалог между ректора чл.-кор. проф. Ваньо Митев със студентите, което доведе до блокиране на скудоумните и противозаконни намерения на някои от тях да бъде политизирана обстановката в МУ – София. Основен плюс е обаче ръстът на чуждестранните студенти. В момента в МУ – София те са близо 40% от всичките му възпитаници, което донася огромни средства в бюджета му и чувствително повишение на заплатите на преподавателите. Освен това МУ – София изнася обучение в чужбина – нещо невиждано досега от наши ВУЗ! Предимство е и привличане на изявени специалисти от УМБАЛ като преподаватели.

Ректорът чл.-кор. проф. Иван Митев заяви, че до 1916 г. МУ – София ще обучава основно чуждестранни студенти. Неговите кадри, особено по-младите, вече се осъществяват предимно в чужбина, което е друго мерило за стойността на образованието им, придобито тук. Софийски преподаватели изнасят лекции в Италия и Кипър; очаква се периметърът им да се увеличи в още 3 страни, сред които и в Испания (ще се разкрие филиал в Мадрид!). Целта е основната част от обучаващите се в МУ – София да бъдат от ЕС, САЩ и Израел, а до 2-3 години той да бъде ВУЗ с най-модерния сграден фонд в България!

229 млади лекари получиха дипломите си на тържествена церемония в НДК. 53 от тях са с успех над 5,5 (близо ¼ от новозавършилите!). Сред дипломантите са 65 чужденци – основно от Гърция, Турция, САЩ, Македония, Йордания и Сирия.

“По наша информация около 80% от младите колеги искат да намерят реализация отвън! Срамна статистика вследствие неглижиране на сектора на българското здравеопазване! Напревете нещо, докато не е късно! Не само за нас, а и за българските пациенти! За това ще ви помоля: не ни гонете!”, призова абсолвентът д-р Деян Попов в прочувственото си слово от името на випуска. (По данни на БЛС за последните 2 години напусналите Родината си са близо 900 лекари!).

За трета поредна година абсолвентите връчиха награда за любим преподавател – на проф. Станислав Христов, ръководител на Катедра “Съдебна медицина и деонтология”.

Наградата “Златен Хипократ” за пълно отличие на випуск/2013 получи д-р Вера Москова.

Коментар. Честито, наши български дечица и, вече – колеги! Прави сте да ни упреквате, че не съумяхме да създадем нужните благоприятни условия да останете в своята Родина, не успяхме да се преборим с алчните “реформатори”, които никога не помислиха за вас, а винаги – само за собствените си облаги и псевдовеличие. Защото, наистина – ние самите ви прогонихме от нея. И продължаваме да го правим…

Дали някога ще ни го простите?!

Tags: , , , , ,

Comments are closed.