Проектозакон за изменение и допълнение на ЗЗО

Из Мотивите:

Предлагат се промени в нормативния механизъм за създаването и актуализирането на Националната здравна карта, чрез която се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ.

Променят се изискванията за съдържанието на областните здравни карти. От една страна те представляват “снимка” на моментното състояние на видовете медицинска помощ, която се осъществява в областта, като съдържат видовете ЛЗ, броят лекари по специалности, броят болнични легла по видове и по нива на компетентност. От друга страна, на областните здравни комисии се дава възможност да участват в процеса на планиране на броя болнични легла. Въз основа на техния анализ областната комисия ще изразява мотивирано становище относно конкретните потребности от болнични легла в областта.

Като част от областната здравна карта, областните комисии ще изразяват и становище за необходимостта от прескруктуриране на ЛЗ за болнична помощ в областта или за предприемане на други мерки по създаване, закриване или оптимизиране на ЛЗ, както и становище за необходимостта от създаване на условия за предоставяне на конкретен вид грижи в областта – палиативни, интегрирани здравно-социални в домашна обстановка или други.

С Националната здравна карта се предвижда да бъдат идентифицирани областите с излишък и с недостиг от лекари и стоматолози в извънболничната помощ и броят на леглата. Предложеният подход ще доведе до оптимизиране на механизмите за планиране на медицинските дейности на териториален принцип съобразно нуждите на националната система на здравеопазване.

Предвижда се създаването на ЛЗ за болнична помощ да става след предварително съгласие на здравния министър, давано още на ниво инвестиционно намерение, след оценка на потребностите на населението от медицинска помощ въз основа на Националната здравна карта. Разрешение за осъществяване на дейност на ЛЗ ще се издава само след получено предварително съгласие от министъра на здравеопазването. Това би представлявал още един механизъм за по-добро планиране на ресурсите за оказване на медицинска помощ.

Предлага се ЛЗ за болнична помощ, диализните центрове, центровете за трансфузионна хематология, ЦСМП, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, тъканните банки и ЛЗ за извънболнична помощ, в които се извършват дейности по асистирана репродукция, да подлежат на задължителна акредитация. За останалите видове ЛЗ акредитацията ще бъде задължителна само ако ЛЗ иска да провежда обучение на студенти и специализанти.

Comments are closed.