На вниманието на омбудсмана Константин Пенчев: Ние ли обърнахме времето или то – нас?

“Времето е в нас, и ние сме във времето. То нас обръща, и ние него обръщаме!” – кой не знае тези вълнуващи думи на най-великия българин?

Съжалявам, че ще се опра на тях, но някак-си те ми дойдоха сами, след като сутринта на 30 март трябваше да премествам стрелките на будилниците и ръчните и стенни часовници у нас.

Хрумнало му преди около 35 години на някакъв отдавна забравен американски псевдоикономист от еврейски произход да въведе “лятно” и “зимно” време по света, защото по този начин щяло да се спести енергия, чети: пари. Подвели се по акъла му редица наивни правителства – и го наложили на хората, без да ги питат. Нищо, че ще объркат биологичния им часовник (който се самонастройва при здрави хора за поне 4-5 дни), че на огромна част от тях ще причинят поне за седмица дни дискомфорт и дори здравни проблеми – уморяемост, сънливост, отпадналост, главоболие, сърдечни аритмии, вкл. тежки инциденти като инфаркти (с 10% увеличение в първия понеделник след промяната на времето в Швеция, където е направено подробно здравно проучване за последиците от него); с 60% е било и увеличението на повикванията на “Бърза помощ” по повод аритмии, колебания на кръвното налягане и опресии в гърдите, т. е. обостряне на стенокардията.

Доказано е също, че икономическата изгода от промяната далеч не е очакваната и щедро обещавана от инициатора й (интересно защо не е оповестена от Европейската комисия, напр.; но за над 760-те евродепутати най-важното е да си получават 20-те хиляди евро заплатки).

С други думи, здравето и животът на хората им е последна грижа.

А би трябвало да е първата!

 

Уважаеми г-н Пенчев,

От години наред предлагаме (Програма “Хоризонт”, в. “Телеграф”, в. “Монитор”, в. “Български лекар”) тази смяна на времето, която е опасно издевателство спрямо човешкото здраве, да бъде отменена. Достатъчно е едно Постановление на МС. С изненада разбрахме, че неотдавна ПП “Атака” също е повдигнала този въпрос (разбира се, с прозрачна предизборна цел), но явно в България никой не обръща внимание на гражданите, освен ако са политици или облечени с някаква длъжност. Това е най-малкият проблем. Важното е предложението ни да се приеме.

Ще ни съдействате ли?

Tags: , ,

Comments are closed.