Касата най-после се усети, че е дойна крава

Бил съм селски лекар и ще ви уверя: няма нищо по-доволно от току-що издоена крава. Защото издутото ѝ до пръсване след пашата виме е опразнено, напрежението в него е спаднало и тя, милата, най-после е облекчена.   

Още със създаването ѝ, беше ясно, че на НЗОК предстои юнашко издояване. Целият наш народ се състои от 7 млн Андрешковци. И нищо чудно: сиромах човек – жив дявол.  “Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим” – спомняте ли си този афоризъм от незабравимите соцвремена, когато плащаха еднакво и на трудолюбивите, и на мързеливите, по тяхната си уравновиловъчна система?

Е, какво да правят болничните мениджъри, когато НЗОК започнаха да ги тормозят? То не бяха регулативни стандарти, не бяха прогнозни бюджети, не бяха чудеса. Първо баш-премиерът БоБо, заедно с финансовия си гуру Дянков открадна 1,4 млрд лв от парите, събирани за здраве (които по закон трябва да се харчат изключително за здраве). По това време директорката Нели Нешева не вървеше нищо друго полезно, освен да назначава земляците си от околните на Угърчин селища и щедро да раздава премии, с което заслужи прякора си, с който остана в историята на реформираното ни здравеопазване – Бонуса. След нея лицето от Лом д-р Пламен Цеков, наричано галено Пацо, приложи други врътки, за да не плаща труда на колегите си. Нужни бяха около 9 месеца (цяла бременност!), за да се усети новата стара директорка, че НЗОК отдавна е станала дойна крава. И измисли месечните прогнозни бюджети – едно чудо невиждано дори и в Тамбукту.

И до ден днешен никой не може да каже какъв точно дефицит на Касата се очертава до края на тази наистина очертаваща се като най-тежка за здравеопазването година, както предрече министър Андреева: 500 млн лв? Без съмнение още след евроизборите или най-късно през ранната есен бюджетът й трябва да бъде коригиран. Откъде обаче ще се вземат недостигащите пари, от кое министерство – на отбраната, на вътрешните работи, на социалната политика?

Този ужас беше заложен още в началото, през 1999 г. Наистина, висшите чиновници от НЗОК отбелязаха “славния” 15-годишен юбилей с бляскав коктейл-пиршество в прескъпата резиденция “Лозенец”. Тя е избрана неслучайно – правителствена е, сиреч, символично – Касата е част от консолидирания държавен бюджет и парите за здраве се харчат за пенсии, магистрали, само не и по предназначение, както е по ЗЗО. Не броим хапките и глътките на нейните чиновници, да им е здраве, но ни се струва най-малкото цинично да си организират подобен пир по време на чума.

Защото с термина “чумавото време” нашите прапрадеди са отбелязвали чумната епидемия, която е опустошила цели райони в Тракия и Родопите през XVIII-XIX в. Как да определим сегашното положение на българското здравеопазване? Цунами-то на НЗОК? На тази НЗОК, чиито ръководители си позволяват наглостта да отбележат с отлежало уиски, кашу и хайвер “славната” й 15-годишнвина?

“Оставете лекаря да бъде Лекар!”, проплака по “Хоризонт” д-р Даниела Костадинова, изп. директор на Областна болница – Силистра. И сподели, че най-важното ЛЗ в региона работи “на ръба” – с едва покриващи изискуемия регламент лекари, а и почти всичките от тях са в предпенсионна възраст… Друг колега, от “Спешна помощ” – Елхово призна, че той е пенсионер, преуморен е и ще работи пряко сили до есента. Като него са стотици, хиляди…

А какво правим после?! Кадровият потенциал ще се окаже много по-страшен от финансовия!

 

Ще си позволим да публикуваме и мнението на проф. Цекомир Воденичаров, Декан на ФОЗ при МУ – София, поместено във в. “Кво вадис”/4 март:

“Необходима е пълна демонополизация на НЗОК! Реформата на здравната система минава през промяна на здравноосигурителния модел и по-точно – през пълната демонополизация на НЗОК. България отдавна се е отказала от модела “Бевъридж” и няма как да се върнем сега към него. Ние обаче пропуснахме и момента, в който можехме да въведем допълнително задължително здравно осигуряване. този момент беше преди 10 години. Тогава можеше да се каже, че НЗОК не покрива всичко и 2 или 3% от вноската да се дадат за втория стълб. Сега е единствената възможност за пълна демонополизация на НЗОК.

Холандия е типичен представител на подобен модел, а предимствата му са много. Той дава право на избор на хората и с него се създава реална среда на конкуренция, което подобрява качеството на дейността. Застрахователните компании се превръщат в партньор на държавата и допълнителен източник на финансиране. Дава се възможност за допълнителни доходи на медицинските специалисти чрез втори договор, който им плащат дружествата. Създава се възможност за преструктуриране на здравната мрежа чрез публично-частно партньорство между дружествата и болниците.”

 

Коментар. Ще се опитаме да напомним на уважавания проф. Воденичаров, че още през 1999 г. в. “Български лекар” воюваше срещу създаването на монополите НЗОК и БЛС. Тогава никой не ни чу; сега няма да чуят и него, защото така е удобно на чиновниците, които ги превърнаха в хранилки. Може би нещата ще станат, когато нас вече няма да ни има на хоризонта… Това означава, че ще доживеем и надхвърлим 100-те…

Относно прословутото публично-частно партньорство, досегашната практика доказа, че то не е нищо друго, освен далаверка за шепа партийни тарикати, чиито фирми единствени се добират до съответните национални и европейски проекти и подхранват своите покровители. Да не забравяме, че в най-скоро време съответният закон за публично-частното партньорство предстои да бъде отменен.

Трудно е, трудно е в днешно време да си жив българин и да искаш да направиш нещо за нея и сънародниците си!

Но пък ние заден ход не познаваме и не даваме!

В този смисъл искаме да попитаме властимащите – и днешните, и утрешните, които и да са те:

А защо не се върнем към доброто старо бюджетно финансиране, разбира се – с 3-4-кратно повишение на заплатите на лекарите и сестрите? Така е, както знаете, в съседна Турция, която изпраща хиляди свои лекари да специализират на държавна издръжка в САЩ и им осигурява най-модерната апаратура.

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.