Болниците на бой за пациенти

Под това заглавие в. “Стандарт”/25 март описва титаничните усилия на българските болници да оцелеят някак-си в абсурдното положение, в което са изпаднали по вина на Касата-монополист, създадена преди 15 години от престъпниците, наричащи себе си “здравни реформатори”.

Причината: гениалното решение на кърпачите от Надзорния й съвет за замяна на прогнозните годишни бюджети с ориентировъчни стойности за разходите си от месец на месец… След пълна проверка на дейността им щели да получат реално заработените си средства, и то при положение, че контрольорите не открият нарушения. (Помним как в края на м. г. великата Каса своеволно, без да се допита до партньора си в НРД – БЛС, т. е. абсолютно незаконно!) реши да плаща на болниците 60% от заработената им дейност! Това го няма никъде по света!

И вместо да се вдигнат на яростни протести, вкл. стачки, те се примириха с издевателството. Като контрапроцес започнаха безогледно, поголовно да хоспитализират и куцо, и сакато, със и без показания, за да си избият загубите. Разбира се, за сметка на здравето на невинните пациенти…

Ден преди това в. “Стандарт” публикува кратка информация под не по-малко стряскащото заглавие “Болници ловят пациенти с рушвет”. Текстът й бе кратък, но разтърсващ: “Болници дават рушвети на лекари, за да им насочват пациенти за изследвания и операции. Така човек може да получи лечение и без да има нужда от него, а това крие риск дори за живота му. С механизма се точи и здравната каса, която се чуди как да върже двата края, защото няма пари.

От 80 до 250 лв стига тарифата за всички насочени пациенти за хоспитализация в болници и инвазивна кардиология и кардиохирургия. Този рушвет е маскиран под форма на консултантски услуги с лекари от извънболничната помощ. За Бургас тарифата е по-скромна – 80 лв, за София обаче тя започва от 120 лв, ако става дума за инвазивна кардиология и стига до 250 лв за кардиохирургия. На практика хонорарите са около 2-3% от приходите по каса на болниците, тъй като цената на кардиологичните пътеки стигат до 4950 лв, а в кардиохирургията са над 10 000 лв.”

Прави чест на в. “Стандарт”, че започна кампания за разкриване на опасните за здравето на хората измами за източване на НЗОК  под формата на т. нар. “консултантски услуги”. В тази и в следващите публикации обаче той не разкрива болниците, които ги извършват. Само осведомява, че папките с уличаващите доказателства са предадени на здравния министър.

Впрочем, тези далавери са ни отдавна известни. Ние не сме ги оповестявали само поради криворазбрана колегиалност. Но повече няма да ги прикриваме.

Ще цитираме Джим Джи, бивш шеф на Отдела за борба с измамите в здравното министерство на Великобритания (вероятно – нашенската ИАМО), който заявява, че в здравната система на кралството се извършват измами за над 5 млрд лири.

 

За никого не е тайна огромната пробойна в бюджета на НЗОК: който при всички случаи трябва да бъде коригиран от НС с минимум 300 млн лв. Новите правила за месечни прогнозни бюджети несъмнено ще увеличат дефицита, защото хоспитализациите неимоверно ще се увеличат. Е, да попитаме самодоволните г-да “реформатори” тогава: нали целта на занятието беше да се намалят хоспитализациите за сметка на едва ли не желязна извънболнична дейност, насочена предимно към профилактиката?

Гръмките обещания на тези престъпници се оказаха сън в лятна нощ. Къде се скриха сега да обясняват предизвестения си провал? Колко пъти ги предупреждавахме? Кой да ни чуе. Те бяха увлечени в лакомото плюскане – закупуването, ремонтирането и оборудването на 28-те сгради на РЗОК в страната и на компютри за ОПЛ на петорни цени, авантюрата “Аремиссофт” и какво ли още не.

Напразно опитни ръководители на ЛЗ се възпротивиха на поредното безумие, идващо от НЗОК. Ето мнението на д-р Дечо Дечев, изп. директор на УМБАЛ “Св. Ив. Рилски”, дадено в края на м. март пред в. “Стандарт”:

“Това решение за месечни прогнозни бюджети на болниците, противоречи на Закона за бюджета на НЗОК/2014 г. Там се казва, че се утвърждават правила за формиране на годишен бюджет на регионалните каси и болниците. Ако РЗОК имат годишен бюджет, защо болниците ще са с месечен?

И практиките до момента показват, че прогнозните бюджети, които НЗОК дава, са с месец закъснение. За февруари получихме прогнозен бюджет в средата на март, а за март още не е даден. От началото на тази седмица обаче дейността, която имаме, реално ще се фактурира за април, тъй като тогава ще се изпишат пациентите ни. Т. е. ние още нямаме бюджет за март, а вече работим за април.

Новите правила противоречат и на договорите ни за управление на болниците. В тях има клаузи, че трябва да изготвим бизнес-план за годината, което е безсмислица, след като максималният срок, за който можем да прогнозираме някакъв бюджет, реално не съществува. Да не говорим, че в мениджърските ни договори има и клауза за изготвяне на 3-годишен план за управление.

Оттук-нататък политиката ни ще е ден за ден. Всеки лекар ще се опитва да направи максимален прием на пациенти, за да компенсира следващия период, за който няма да знае какъв ще е бюджетът му. Мисля, че въпросното решение е опит да се изнуди МФ да даде още пари на НЗОК.”

Както винаги, д-р Дечев е пределно ясен и точен. Но кой да го чуе?

Тъжно ли звучи?

Не, по-скоро – безнадеждно и обречено. Това е самата истина. НЗОК-монополист си позволява да си разиграва коня и да диктува здравната политика и най-вече болничната помощ.

Затова нека да не се чудим, че здравнонеосигурените българи вече надвишават 2 млн.

 

Най-после в. “Стандарт” бръкна и в тази рана и предаде куп документи за “договори за консултация”, чрез които тези лаборатории, съответно болници изплащат комисионите си.

Много пъти сме казвали и писали, че там, където влезе Търговията, Медицината излиза.

“Категорично не намирам за етично и нормално в нашата система болници да дават рушвети на лекари, за да им пращат пациенти за изследвания и операции”, категорична е министър д-р Таня Андреева и ние сме съгласни с нея. Тя е приела документите, предоставени й от в. “Стандарт” и е разпоредила да бъдат проверени.

С интерес (и скепсис!) ще очакваме заключенията на контрольорите…

 

Но ето 2 противоположни мнения по казуса, плюс едно хлъзгаво и “балансиращо”, с което  ще започнем.

 

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС:

 

“Такива практики не са за Европа. По принцип пациентът е този, който избира къде и кой да го лекува, и то на територията на цялата страна. Това право никой не може да му го отнеме. Практиките с консултантските договори не са изрично забранени в Етичния кодекс на БЛС или в законите. Тези практики не са незаконни, но доколко са етични, не мога да преценя. Според мен не би трябвало да има финансови отношения между ЛЗ и лекарите по този начин. Не знам и да има подобни практики в други страни. Най-добре е пациентите да си знаят правата и да ги ползват, а не да оставят някой да ги убеждава къде да ходят да се лекуват. Разбира се, ако един лекар е спечелил доверието на пациента и го убеди, че го праща при добри специалисти, в това няма нищо нередно.”

 

Андрей Марков, собственик на Кардиологична клиника “Сити Клиник” обаче защитава “консултантските договори”:

 

“Има ли договор – няма рушвет. В Турция и Сърбия, както и други европейски страни, лекарите могат да работят само на едно място. В България обаче те не са ограничени и имат възможност да работят на повече от едно. Когато това е така, нито един лекар – особено ОПЛ, не могат да бъдат ограничавани в броя на договорите, които изпълняват. В момента сме свидетели на това, че здравеопазването е подложено на корупционни практики на всички нива. Причината за съществуването им е вакуумът, който има в системата.

Той не може да бъде запълнен и затова се появяват различни рушвети. Когато един лекар има право да извършва определена дейност, той може да предоставя услугите си на когото иска. Когато парите за това му се дават под масата, тогава те са рушвет, защото са скрити от всички, не са облагаеми, нито декларирани.

Нерегламентираните плащания работят за утвърждаване и налагане на тези практики, докато обличането на тези отношения в единствената законна форма – договор за услуга, изпълнява законовите норми в държавата, канализира дейностите и тогава няма проблем. Съвсем друг е въпросът дали тези договори могат да доведат до свръхиндуциране на пациенти.”

 

Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум, както обикновено е рязък и безкомпромисен:

 

“Болният излиза пачка пари. Никой не би бил съгласен с подобна практика. С нея обясняваме, че българският пациент е просто сума. Насочваш го нанякъде, защото имаш интерес, а не защото той има нужда от изследване или лечение.

Това вече не е медицина, а бизнес. И няма нищо общо с медицината. Всъщност, според закона лекарите са регистрирани като ЕТ или търговски дружества. Явно трябва да кажем тогава, че са търговци, а не лекари.

Вярно е, че българските лекари са недооценени финансово, но в коя сфера у нас нещо е оценено справедливо? Истината е, че когато една система е недофинансирана, тя се изражда и опорочава. Затова трябва да се намери механизъм, по който лекарите да получават нормални средства. Но тези, които нарушават правилата, тогава да им се отнемат правата. Тук е въпросът адекватно ли е медицината да се превърне в търговия? Българският пациент стана разменна монета. Превърнаха го във вървящ портфейл, в “пациентела”.

 

Въпрос. С чие мнение сте съгласни, колеги? На своя съсловен председател, на частния собственик на болница или на представителя на пациентите?

За какво сте учили Медицина и сте й посветили единствения си Живот? Безспорно, във всички цивилизовани страни лекарят е най-достойно заплатен и не трябва да мисли за нищо друго, освен за усъвършенстването си и за най-доброто на своята “свещена вещ” – Пациента. Уви, така е навсякъде, само не и в България. Но смятате ли, че това е причина да станете търговци с човешката болка и здравословни проблеми?

Според нас извън всякакво съмнение е, че тези “договори за услуга” или “консултация”, както и да се наричат, са си абсолютни корупционни практики. Ще заявим високо, че те нямат място в най-великата професия, с явното съзнание, че рискуваме да си въвлечем негодуванието на колегите, които ги практикуват.

Ето, това свърши прехвалената “здравна реформа”: да, може да ви е увеличила доходите, но превърна някои от вас в търговци.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.