„Фестивала на червенокръстките и здравни филми“ след повече от 20 години прекъсване!

Медицинският университет във Варна и Българският червен кръст ще възродят отново един от най-престижните филмови фестивали, провеждал се преди повече от две десетилетия в морската ни столица – Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.

Зад смелото и амбициозно начинание застават ректорът на Медицинския университет, проф. д-р Красимир Иванов, председателят на БЧК Христо Григоров и председателят на областния комитет на БЧК – Варна и дългогодишен директор на Фестивалния и конгресен център във Варна Илия Раев. Петнадесетият по ред Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми е планиран за есента на тази година.

„Наред с основната задача, която и тогава, и сега си поставя фестивалът, а именно – да събере и покаже най-добрите филми, третиращи актуални хуманни и здравни теми, произвеждани от червенокръстките организации, ще бъдат включени и изцяло нови моменти, излизащи от рамките на филмовото изкуство – пътуващи изложби, театрални представления, концерти. С всичко това ние искаме да превърнем Варна в запазена територия на изкуството и здравето“, сподели ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Красимир Иванов.

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е основан през 1965 година. Сред неговите създатели са Централният комитет на БЧК, Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и Международният комитет на Червения кръст. Фестивалът има солидно международно признание в лицето на Международната федерация на сдружението на филмопроизводителите (ФИАФ) като специализиран състезателен фестивал. През  1989 г. е последното издание на фестивала във Варна. През 1991 г. се провежда за последен път в столицата, преди окончателно да замре.

Възродителите ще запазят не само девиза: “Чрез хуманизъм към мир и дружба”, но и отличителния знак – червения кръст с филмова камера. „Това беше единственият фестивал на Балканите от категория А, каквато е категорията на фестивалите в Кан, Венеция, Берлин. Изключително престижно филмово събитие, представяно от над 120 филма от повече от 50 държави от всички континенти. Ние сме заредени с много оптимизъм, енергия и вяра, че ще можем не само да достигнем отново тези висоти, но да направим нещо много повече – за Варна и за страната ни“, споделят организаторите.

„Петнадесетото издание на фестивала ще бъде под формата на преглед на червенокръстките филми, произведени за периода на прекъсването – от 1991 година до сега“, уточнява директорът на фестивала Илко Раев, създател на друг голям международен филмов фестивал – „Любовта е лудост“.

Tags: , , , ,

Comments are closed.