Педиатрите – отново в кондиция

Дружеството на педиатрите от извънболничната помощ (председател д-р Клара Балджиева) събра за пореден път близо 300 колеги от цялата страна, този път в Пловдив. Разгледани бяха редица важни въпроси, свързани с практиката.

Вероятно най-тревожният от тях беше фактът, изнесен от проф. Пенка Переновска, национален консултант по педиатрия: ежегодно у нас умират 100 деца от асфиксия, вследствие попаднало в трахеята или бронхите чуждо тяло, и това е 4-та причина за смърт в детска възраст! За САЩ тази ужасяваща цифра е 4300! Просто е невероятно за вярване, но е факт! 2/3 от тези нещастни наши дечица умират вкъщи. Изводът и съветите са ясни, но те трябва да бъдат широко оповестявани: в креватчетата и кошарките да не се оставят малки предмети с кръгла форма (мъниста, боб, фастъци, слънчогледови и тиквени семки, монети), също безопасни игли, топлийки, бурми, обеци, а големите да се възпитават да не се смеят, да не говорят, плачат и тичат, когато са с пълна уста.

Нерядко чуждото тяло в бронхите се диагностицира като бронхиална астма.

Д-р Антоанета Антонова говори за важното значение на витамин Д, който е и прохормон, за профилактиката на рахит, за обратната резорбция на калций и фосфор в организма и като имуностимулатор и фактор, намаляващ с 30% риска от развитието на диабет и кариес. Да не забравяме, че слънцето е важен фактор за образуването му в кожата, както и да включваме риба поне веднъж седмично в менюто на децата след 8-месечна възраст.

Tags: , ,

Comments are closed.