Пациенти с хемофилия бяха консултирани от наши и немски специалисти в УМБАЛ – Варна

В Центъра по Редки болести на Университетската болница „Св. Марина“ във Варна се проведе безплатна консултация на деца и възрастни с хемофилия не само от Варна и страната, но и от съседна Румъния.  Консултациите бяха направени от наши и немски специалисти.

Проф. д-р Йоханес Олденбург, проф. д-р Ханс Бракман и доц. д-р Анна Павлова от Центъра по хемофилия в Бон, Германия дойдоха във Варна във връзка със стартиралата в началото на годината Twinning program между Центъра за редки болести във Варна и Центъра по хемофилия в Бон, Германия и Програмата за сътрудничество между Медицински университет – Варна и Института по експериментална и трансфузионна хематология в Бон.

Проф. Бракман е основател и дългогодишен директор на най-големия Център по хемофилия в света –  този в Бон, Германия. През 1977 г. той прилага за първи път успешно лечение на инхибиторна хемофилия и името му остава в историята като откривател на единственото до момента лечение на това тежко усложнение.

Проф. Олденбург е настоящ директор на Центъра по хемофилия и директор на Института по експериментална и трансфузионна хематология в Бон. Той е лекар и учен от международен мащаб и лидер в областта на експерименталната и клинична хемотрансфузиология. Изследователските му  интереси са в областта на молекулярната генетика на факторите на кръвосъсирване,  в която област има над 250 публикации.

Доц. Ана Павлова е възпитаник на Медицински университет – Пловдив със специалност по трансфузионна хематология. В момента е ръководител на молекулярно-генетичната лаборатория към Института за експериментална и трансфузионна хематология в Бон, която е най-голямата лаборатория в Европа за генетични изследвания на вродени болести на кръвосъсирване.

Tags: , , , ,

Comments are closed.