Осигуряването трябва да е персонално или да се възстанови бюджетното здравеопазване

Чухме за някои предложения здравнонеосигурените пациенти да си възстановяват правата не чрез заплащане на 36 вноски наведнъж, т. е. за 3 години назад, както е по досегашния закон, а от 2000 г. насам, т. е. за 14 години. Припомняме, че по закон това е невъзможно, защото давността за тези вноски (които фактически са здравен данък) е 3 години.

Друг – и основен! – е въпросът, че здравното осигуряване трябва да е персонално (лично), а не солидарно (по социалистически). Така наистина “парите ще следват пациента”, както високопарно ни обясняваше баш-реформаторът с фалшива диплома за здравен мениджмънт от Бургас, известен с далаверите тип “Аремиссофт”. Така е в цимилизования свят.

А нали отдавна сме направили “цивилизования избор”, както ни убеждаваха тъмносините измамници и далавераджии? Така съвестният гражданин, който акуратно си е плащал вноските, когато се разболее ще разполага с тях, а няма да доплаща над и под масата за прегледи, консултации, консумативи и лекарства.

 

И какво лошо му беше на бюджетното здравеопазване? Живелите и работилите по онова време си спомнят, че нямаше никакви ограничания за консултирането и лечението на пациентите. Безплатно за тях беше и зъбното протезиране.

Изобщо, каква полза от престъпната т. нар. “реформа”, която разби здравеопазването и го направи изключително скъпо и труднодостъпно за хората? Просто трябваше 3-4 пъти да се повишат заплатите на лекарите и средния персонал, и нищо повече. Сега всеки гледа да излъже Касата, тя пък го реже отвсякъде и да му плаща колкото може по-малко.

Крайно време е да влязат в сила и електронното здравеопазване (за което още от времето на Гайдарски се говореше), и задължителната Национална здравна карта, защото изнемогващата, дърпана отвсякъде Каса сега сключва договори с всеки, който е построил лъскава болница и веднага захапва вимето й.

 

Ще допълним комплекса от информации и коментари с още един факт, публикуван във в. “Монитор”:

“Бившият шеф на НЗОК раздал 3 млн лв бонуси на гербери през 2012 г. Това стана ясно от доклад на Сметната палата за извършен одит на институцията. Настоящият шеф на НЗОК обяви, че премии са получавали само верни на ГЕРБ чиновници. Докато болници и лекари са чакали да им бъдат изплатени заработваните пари, по нареждане на Дянков в хазната са прибрани 108 млн лв от здравните ни осигуровки.”

 

Коментар. Какво има да обсъждаме – ясно е като бял ден: всички властимащи бързат да се облагодетелстват, но рекордите по лапане поставиха СДС и ГЕРБ. Спомнете си неудържимата ексшефка-наглец на НЗОК – как гневно се караше на журналистите, че разкрили размера на тлъстата й премия, която сама си бе определила (имала право на нея, защото, видите ли, много работела и отговаряла за 3 млрд лв, сиреч – като бърка в меда, защо да не си оближе пръстите?); неслучайно колегите спонтанно ѝ лепнаха прякора Бонуса, който ще ѝ остане до живот, за срам и позор. Не я спаси от уволнение и плакатът с огромната фотография на Бащицата, подписан от самия Него: “На Нели – с любов!”. Любов, любов, ама и тя ръждясва, когато трябва да си спасява личния рейтинг.

Ето, че и приемникът ѝ, също гербер, е раздавал бонуси, и то в още по-големи размери. Не знае ли, че преяждането води до стомашни киселини и, нерядко – до гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)?

Но тя явно не прихваща герберите.

 

 

Вече няма да се влиза и излиза толкова лесно…

 

“Много лесно се влиза и излиза от здравно-осигурителната система. Всеки, който иска да я ползва, трябва да е със заплатени вноски за целия период, откакто тя съществува. Не става дума да се платят 600 лв за 36 месеца, както е досега, след което да ползва услуги за хиляди. Аз ще настоявам при влизането в системата, пациентът да заплати всички осигурителни вноски, които дължи.”, заявява министър Таня Андреева пред в. “Сега”/26 март.

Пред в. “Труд”/5 април тя е още по-конкретна:

“Десетгодишното събиране на вноски, които отиваха в големия резерв на НЗОК и се натрупаха до 1,4 млрд лв (а точно с тях трябваше да стартира “вторият” здравноосигурителен стълб) изчезна. Както най-накрая разбрахме от г-н Бойко Борисов, парите са отишли за пенсии. (Той си призна, че ги е харчил и за магистрали. Но защо никой от новото правителство не поиска сметка от него и финансовия му гуру Дянков и не ги даде на прокурор – защото парите, събирани за здраве, не могат да се харчат за нищо друго, съгласно ЗЗО?!, бел. Т. Н.).

Някои групи от населението, които не си внасят реалните здравни вноски, а за мен е неразбираемо защо. Сред тях са държавните служители. Не вярвам, че те са по-ниско платени от лекарите или учителите. Ето такива българи трябва да се издължават върху реалния си доход. Същото е и при децата – добре е за тях държавата да внася пълната вноска. Но най-напред трябва да се запушат пробойните в НЗОК, иначе средствата никога няма да са достатъчни.

Има едни 450 000 българи, които могат, но не си внасят здравните осигуровки, тъй като са загубили доверие в системата. По метода на принудата могат да се случат много неща, но не смятам, че това е пътят. Имаме идея пациентът да получава здравна помощ по линия на НЗОК само ако е внесъл всичките си дължими здравни вноски – не само за 3 години назад, а от 2000 г. насам, т. е. откогато има здравна каса. Вярно, тя е солидарна, но за тези, които са добросъвестни и всяка година си внасят своя дял.

Не говоря за безработни, социално слаби или други рискови групи, които са грижа за държавата. От това неплащане страдат всички останали. Промяната изисква поправка в ЗЗО. Аз ще я инициирам, тя ще е от новия пакет от мерки, който ще е готов до края на годината. Тези промени всъщност са мечтата на един здравен министър.”

 

Коментар. Напълно споделяме мнението на здравния одобряваме и министър, че е недопустимо едни граждани да бъдат добросъвестни и да си плащат редовно вноските, а други, андрешковци, да хитреят и да се скатават, докато се разболеят и с едно 5-600 лв да се “откупят”. Въпросът е обаче дали ЗЗО ще бъде съответно променен, за да бъдат те принудени да заплащат със задна дата от 2000 г.

Проблемът е другаде: че хората знапълно загубиха доверие в здравно-осигурителната система, защото дори и да са добросъвестни платци от 2000 г., не получават направления и навсякъде трябва да си доплащат.

Tags: , ,

Comments are closed.