Д-р Валентин Ангелов, изп. директор на Национална онкологична болница: Скоро ще имаме две нови линейни ускорители!

“Ще имаме обновление на аулата, смятаме да развиваме телемедицината, за да могат студентите да овладеят он-лайн операциите, както и да консултираме нашите специалисти с водещи клиники в Израел и Германия. Искаме да използваме телемедицината, защото сме референтна болница за страната. Стараем се да дадем на пациентите си най-доброто – това, което се дава в ЕС.

Разбира се, не навсякъде сме така добре оборудвани, но имаме амбицията това да се промени. Ще участваме в няколко международни програми и проекти за обновяване и цялостно оборудване. Най-ценното са нашите специалисти – сега трябва да им осигурим и добра технологична база.

На 4 февруари, Международния ден за борба с рака, открихме със здравния министър д-р Таня Андреева и председателят на Комисията по здравеопазване д-р Нигяр Джафер нова гама-камера – последно поколение, изцяло с инвестиция от МЗ за 2 млн лв.

Това е хибриден апарат SPECT-CT, комплектован с всички записващи и обработващи софтуерни програми. Това дава възможност за провеждане на всички сцинтиграфски изследвания, дефинирани в протоколите на Националния стандарт по нуклеарна медицина.

Те се използват за диагностициране и стадиране на онкологични заболявания. Ще имаме и 2 нови линейни ускорители. Сега имаме един, който натоварваме максимално – при нормален капацитет от 50-60 души, на него минават и по 100-110… С новия проект ще имаме още два.

Надявам се още преди Нова година те да бъдат пуснати. Защото сега записваме пациентите за няколко месеца напред, а това може да се окаже фатално за техните заболявания. Томотерапията (гама или кибер-нож) би била по-подходяща за нашата болница. Ако можем да си я позволим, би било много добре.

Ние имаме и 4 бункера, т. е. – подходящо място за поставяне на подобен апарат. Финансирането обаче трябва да бъде осигурено от принципала – МЗ. Другото, от което имаме крещяща нужда, е ПЕТ-СКЕН; не може при подобен голям пациентопоток да нямаме подобен диагностичен метод.

Смятаме да участваме в проекти или публично-частни-партньорства, за да осигурим този апарат. Вече имаме 5 предложения по темата и ги пресяваме в момента.

 

Коментар. Надяваме се при енергичното управление на новото ръководство и тези проекти да бъдат осъществени. Надяваме се в най-скоро време да бъде разкрит и Кабинет за психотерапия “Поговори с мен, докторе”, предложение за който сме дали от преди 2 години. имаме и нови предложения: на Психодиспансера да бъде възстановено името на проф. Марин Мушмов, а Аулата (или Операционният блок) да бъде наречено на легендарния проф. Станко Киров, един от основателите на българската онкохирургия, който оперира тук до 91-годишна възраст, малко преди да почине от рак…

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.