Уникален метод за физиотерапия замества хириргичните интервенции

Апаратът за радиална шокова терапия в УМБАЛ “Свети Георги” е първият в страната за лечение на хронични заболявания на околоставните тъкани и сухожилията.
Уникален апарат за физиотерапия работи вече в Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина в Университетска болница “Свети Георги”. Това съобщи ръководителят на звеното доц. д-р Елена Илиева, която е преминала специално обучение за работа с уреда в Брюж и Виена.

Новата медицинска техника е първата от този клас в България и извършва радиална шоково-вълнова терапия. Действието ѝ е на принципа на високо интензивните краткотрайни енергийни вълни от звуковия и ултразвуковия диапазон, разпространяващи се с висока скорост. Конструиран е по подобие на литотриптера, който се използва за разбиване на камъни в бъбреците, уточни доц. Илиева.

За разлика от останалите методи във физикалната медицина, радиалната шокова терапия се прилага като заместител на хирургичната интервенция в случаи на хронични заболявания на сухожилията и околоставните тъкани. Предимството ѝ е, че на пациентите се спестяват усложненията, които биха възникнали по време на оперативната намеса, каза доц. Илиева. Като хронични тя определи оплакванията, които не се поддават на лечение със стандартна физиотерапия и медикаментозно лечение, включително локално приложение на кортикостериоди в продължение на дълъг период от време.

Tags: , , ,

Comments are closed.