Прочетено

Най-после трябва да остойностим труда на лекарите, който сега е най-евтин в ЕС!”

Това заяви неотдавна д-р Румяна Тодорова (в. “Преса”/13 януари).

Коментар. Че ние откога го искаме това нещо? Още при самото започване на т. нар. “здравна реформа”, т. е. отпреди цели 15 години!

Да продължим да цитираме още от изявленията ѝ: “Всичко в здравната система трябва да започне да се променя. Първо трябва да се улесни достъпът до извънболничната помощ и да се затегне до болничната.

Трябва да се състави и рейтинг на болниците, а преди него – прелицензирането им, за да се види дали те наистина отговарят на изискванията, за които са получили лиценз. Трябва да се преразгледат и КП. Доста време мина, откакто те не са коригирани.

Например за една гастроскопия се влиза в болница, защото КП за нея е 600 лв, докато – ако се извърши стационарно, е 25 лв.”

Коментар. Защо д-р Тодорова не настоя за това коригиране на КП още когато бе директор през първия си мандат? Тотално сбърканата “реформа” създаде предпоставките за редица недоразумения в здравната ни система.

Ще цитираме и два анонимни коментара в здраве.нет:

“След като Касата много отдавна придоби вид на класическа финансова пирамида, трябва да сме наясно, че този балон все някога щеше да се пукне.  На пациентите бяха обещавани реки от мед и мляко, а на изпълнителите – планини от богатства само за някакви си вноски от 15-тина евро.

Машината за лъжи, наречена НЗОК, вече работи на празни обороти. Късно е за анализи. Добре дошли на комсомолската бригада и на ленинския съботник! НРД ви хареса, гласувахте си го и сега – “Дай вар, дай тухли!”.

“Обещаха 80%, а плащат 69%, сигурно това им е любимата поза… Защо не си признаят, че просто толкова пари имат? Лудницата е пълна! Ако не беше трагично, щях да се търкалям на пода от смях.”, коментира пореден анонимник в здраве.нет.

Коментар. Финансовото положение на здравеопазването ни наистина е трагично! Задълженията на болниците са достигнали рекордните 402 млн лв! Най-много са натрупани те по времето на Министър “Тежка артилерия” Десислава Атанасова.

Повечето от половината от тях са към доставчиците на лекарства и консумативи. Настоящият министър д-р Таня Андреева потвърди, че дълговете на най-големите ни болници и национални центрове не се дължат на лош мениджмънт, каквито бяха обвиненията на предшественичката й, а защото приемат най-тежките случаи от цялата страна.

Да добавим и нагло откраднатите от правителството на ГЕРБ 1,4 млрд лв. Знаят се и преките виновници за това: премиерът Борисов, финансовият министър Дянков и злополучният му здравен колега Константинов. Някой поиска ли им сметка, даде ли ги под съд? Престъплението вече се потули, ще изтече и в давност.

Да добавим ли и неплащането от държавата на пълните вноски за гражданите, които тя уж осигурява – пенсионери, безработни, деца, студенти?

Още един анонимен коментар от здраве.нет:

“България няма нужда от здравеопазване. То не е приоритет на т. нар. “политическа класа”. Да живее естественият подбор! А нашите лекари трябва да ходят да работят при нормални народи, вместо да търпят враждебността на своето собствено племе, недорасло за здравеопазване и цивилизовано отношение към лекарското съсловие.”

Коментар. Това твърдение също изглежда безусловно вярно. Но ще дадем и противоположно становище.

Неотдавна по Нова ТВ предадоха покъртителния случай с една ОПЛ от софийските села. Недоволни от грубото й отношение, десетки жители се подписали под протестна подписка до НЗОК, искайки друга лекарка (разбира се, това е невъзможно – Касата не разпределя кадри).

Колежката обаче решила да си отмъсти по своему: закачила списъка с протестиращите на вратата на кабинета си, заявявайки, че те ще бъдат приемани по нейно усмотрение и последни по ред… Щом се оплакват – ще чакат благоволението и милостта й. Пак добре, че не ги е наказала с падане и ходене на колене…

Къде е тук Етичната комисия на РЛК – София – област?

“Да си си взела сама!” – така остро сряза един болничен лекар пациентка, която му се оплака, че при вземане на кръв за изследване, сестрата е действала много невнимателно и вената й се пукнала.

“Стига си крещяла! – грубо изкрещява водещ раждането АГ към родилката. – Когато си правела секс, ти е било хубаво, нали?”

(Впрочем, той употребява съвършено различен глагол…)

Е, не се оплаквайте после, че вече има и Сдружение на майките срещу акушер-гинеколозите… После обвиняваме медиите, че не скриват подобни, меко казано – странни поведенчески практики…

“Медицината не е социална, а търговска дейност!” – най-спокойно заяви по здраве.нет поредният анонимник.

Да, колега. Медицината е и търговия и заплащане на положения труд и изразходваните лекарства и консумативи. Но тя е нещо много повече от останалите професии – тя е Мисия! А човек, който не може да бъде мисионер, който не може да носи болките и страданията на хората и да ги облекчава и лекува, цял живот ще си остане бакалин.

В недалечното минало градският или участъков лекар дори им даваше съвети къде да ходят на курорт и дали са си избрали подходящ брачен партньор. Този Лекар бе почитан в къщите наравно с предците. Сега повечето ОПЛ не слагат слушалка, дори не мерят кръвното. За любезно отношение и напътствия относно лечението и режима – да не говорим.

А защо НЗОК не “реже” възнагражденията при такива случаи? Няма друг начин за подобряване отношението на някои колеги, забравили, че са завършили хуманна (т. е. човеколюбива!) медицина.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.