Парите на НЗОК се топят, както населението ни…

Не само демографската криза се измерва с бързо стопяване – а и бюджетът на НЗОК.

От м. юни ще има недостиг на средствата за консултативни прегледи, изследвания и дипсансерни наблюдения, а от септември болниците ще бъдат принудени да връщат пациентите (независимо дали са осигурени или не), на които няма да имат възможност да покрият разходите за лечението им.

Защото парите, заложени за болнично лечение, са с 20% по-малко от м. г., а средствата от оперативния резерв, предвидени за компенсиране на разликите, са на изчерпване.

С парите от настоящия резерв от 273 млн лв са платени 67 млн за отчетената дейност на болниците през октомври и ноември м. г., плюс още 14 млн за декември. Надлимитната дейност за м. януари т. г. ще е повече от 30 млн. Изобщо – тъжна нерадостна картинка…

Коментар. Когато, при разкриването на Касата-монополист (1999), закъсняло от шумно обявената дата с 6 месеца, заявихме по “Хоризонт” и във в. “Български лекар”, че тази тя е пирамида, баш-реформаторът, който я проектира като ортопедичен мост, кръвно ни се обиди.

Няма друг изход, освен спешен рестарт на т. нар. “здравна реформа”, обричаща изчезващия ни народ на окончателно затриване.

Tags: , ,

Comments are closed.