Най-младият професор в България работи в Пловдив!

Най-младият учен с титлата “професор” в България работи в МУ – Пловдив.

Това е 33-годишният д-р Дрозстой Стоянов, дм, психиатър и психолог. Още като дете прави силно впечатление с ученолюбието си. Едва 15-годишен, завършва 3 средни образования – в Руския дипломатически лицей, английската гимназия “Томас Джеферсън” общообразователно училище.

Син е на известните наши психиатри проф. Дрозда Писева и Стоян Стоянов. Академичната си кариера започва на 14-годишна възраст, когато представя първия си научен доклад, който е отличен с почетна диплома от Международния Интелект Клуб.

Той е първият ни 16-годишен студент! На 21 години завършва медицина в София с отличие и веднага е назначен като докторант в Пловдив, където защитава дисертационен труд за “доктор по медицина” на 26 години.

Специализира психиатрия и психология във ВМА и Държавна психиатрична болница “Св. Ив. Рилски”. Дипломира се и по философия и психично здраве в Ланкашир по програма на Университета в Оксфорд. Специализира философия на науката в Университета в Питсбърг, САЩ и функционално изобразяване на мозъка в Университетската клиника по психиатрия в Базел, Швейцария.

28-годишен, е избран за доцент в ФОЗ – Пловдив, на който е зам.-декан по международно сътрудничество и евроинтеграция. От 2011 г. е доцент в Катедрата по психиатрия и медицинска психология при МФ – Пловдив, а днес вече е и професор!

Почетен научен сътрудник в Университета в Питсбърг, чл.-кор. на Кралския Колеж на психиатрите (Лондон). Автор на над 150 научни труда, от които 5 монографии (2 от които са издадени в САЩ и Великобритания) и на 3 учебника за студенти.

Произведенията му са цитирани над 100 пъти в специализираната литература. Общ импакт-фактор от публикациите – 27,7 и от цитиранията – над 50.

За първи път в българските МУ професорската му хабилитация става пред международно жури, в чийто състав са 4 световно известни учени – професорите Андрю Майлс (Имперски Колеж, Лондон), Кенет Фулфорд (Колеж Сейнт Кейтрин, Оксфорд), Джовани Стангелини (Университет на Киети Пескара) и Малия Луиза Фигейра (Университет на Лисабон).

Известно е, че са му предлагали престижна работа във Великобритания, но той е отказал. Твърди, че причината е в неговото родолюбие (за което горещо го поздравяваме!). Казва: “Съзнанието не може да постигне всичко; това го могат само Бог и душевната болест. Според Сенека най-голямата власт е властта над себе си.

Балансът в живота е относителен и силно зависи от нашите очаквания. Рецепта за лично щастие няма, щастието е жизнен вектор, към който ние си въобразяваме, че се стремим, но никога не постигаме. А рецептата за човешкото нещастие е липсата на цели.”

Честито, проф. Стоянов!

 

Tags: , ,

Comments are closed.