“Къртицата” – каква простотия!

Не гледам разните му там риалити – “Вип Брадър”, “Биг Брадър”, “Къртицата” и пр. Те са обида спрямо човешкото достойнство и, разбира се, нямат нищо общо с културата и естетиката.

Но, съвсем случайно, по развлекателния формат “Господари на ефира” видяхме откъс от въпросната “Къртица”: по глутеусите и бедрата на съблечената като за плаж (защо не беше по монокини или, защо не – направо нуди?) скандална Ивайла Бакалова бяха налепили пиявици, а двама мускулести мачовци, с вид на серийни килъри или еротични танцьори, ги откъсваха с устни и… ги ядяха!!

Да, да, дъвчеха насмукалите се с кръвта на съблазнителката червеи и ги поглъщаха. Няма значение, че по този начин се показваха като фактически кръвопийци, че всичко беше не само грозно, но и гнусно (самият водещ едва сдържаше позивите си за повръщане); важното беше да става шоуто, независимо от неговата простотия и гадост. Друг и съвсем немаловажен е въпросът, че тази кръв може да е носител на патогенен микроб.

На това ли ТВ7 учи децата ни?!

Къде е маститият шеф на СЕМ, да му настръхне папионката?

Къде е той и когато от някаква кабеларка нагли врачки обайват наивните хорица (друг е въпросът – те пък защо са толкова лековерни; затова ги обират разни телефонни измамници; но нима това тук не е същото?) и се обогатяват от хорската глупост.

Това ли е социалната мисия на нашите телевизии: да ни приканват да пием човешка кръв (и то -чрез поглъщане на насмукали се с нея пиявици) и да се жалим на алчни врачки-шарлатани?

Апропо, навремето беше нашумял един филм – “Вчера”, на режисьора Иван Андонов. Получи похвали до небесата, чак до прехласване. А в него ученици си разрязваха вените с един и същи нож и ги допираха в примитивния ритуал за побратимяване. Няма значение, че могат да се заразят с хепатит.

Явно нашите режисьори не знаят първия задължителен постулат в медицината: “Преди всичко да не се вреди!”.

И затова си позволяват да вредят.

Comments are closed.