В последната си лекция професор Константин Чилов говори за своя собствен рак

Дядо му е създател на пеницилина.

Христина Морфова загива при катастрофа на връщане от гостуване при цар Борис Трети, с нея са и братя Чилови.

Създадох “Чилови дни” през 1998 г., в чест на 100-годишнината от рождението на един от най-великите български лекари чл.-кор.проф. Константин Чилов, подпомогнат от БЛС, БАН и Смолянската болница. Те се състоят от тържествена научна сесия в София и Смолян, последвана от поклонение пред гроба му, който се намира в двора на неговата Къща-музей в с. Славейно, Смолянско. Тя е нашият лекарски Божи гроб. На това село, което е своего рода лекарският ни Ерусалим, пък през 2005 г. дадох уникалното за света звание “Свещено място на българската медицина”.  В него са родени не само Чилов, но и още 80 лекари плюс 5-6 зъболекари и фармацевти.

Обиколил съм цяла България, но само тук и на още едно място титуларите на къщи-музеи са погребани в дворовете им. Вторият е на Чудомир в Казанлък.

Проф. Чилов е 6-тият син на семейството си. Само двама са се женили. Единият от тях е големият български индустриалец Никола Чилов (1885 – 1936), завършил финанси в Ерлинген, Германия, създател на най-голямото българско химическо предприятие – заводите за сапун в Костинброд. Изнасял е продукцията си не само в Германия, Англия и Италия, но също и – вероятно за първи път у нас! – чак в Япония и САЩ! Бил е много пресметлив, нямал е широки пръсти, цепил е стотинката на две, но на работниците си е плащал добре и винаги навреме.

Константин е почнал да учи в началото право в София, след 1 семестър се прехвърлил медицина в новосъздадения Медицински Факултет, но мечтаел да се учи и дипломира във Виена. Помолил се на брат си да го издържа. Той се съгласил, но при едно условие: да не се занимава с жени и с политика… Медикът се съгласил и, наистина, не поглеждал към нежния пол. Така и не се оженил…

Дядо им по майчина линия, Никола Шопов, е бил самоукият лечител и зъболекар на селото, което тогава се е наричало Карлуково. Той е записал в полетата на домашната Библия наблюдението си, че когато гноясали рани се налепят с мухлясало тесто, те заздравяват много бързо и успешно. Безспорно, това е цяло откритие на пеницилина, далеч преди Флеминг, само че е останало неузнато от света…

Той първи хвърля мост между европейската и българската медицина, въвеждайки клиничната лаборатория; той е нейният баща у нас. Пръв е написал и съответния справочник, както и 2 тома “Вътрешни болести” (третият остава недовършен поради ранната му смърт). През летата се е връщал в родното си село, където преглеждал и лекувал земляците си безплатно. Не е ходил да почива никъде, дори не е виждал и морето. Той е най-великият син на Родопите, заедно с Момчил войвода и Николай Хайтов!

Tags: , ,

Comments are closed.