МУ – Пловдив: Френски професор по детска неврохирургия удостоен с титла “Doctor honoris causa”

Медицински университет – гр. Пловдив удостои водещ френски професор по детска неврохирургия  – Патрик Делем с почетната титла “Doctor honoris causa” в присъствието на посланика на Франция в България – Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан.

На тържественото заседание на Академичния съвет Медицинският университет – Пловдив удостои с дипломи за „доктор” 12 свои докторанти, преминали успешни защити на дисертационните си трудове от началото на 2014. Десет новоизбрани професори и доценти също ще бъдат официално представени пред академичната медицинска колегия. (Сред професорите е и най-младият професор в България, по психиатрия – проф. д-р Дроздстой Стоянов, дм (от катедра по Психиатрия и медицинска психология)).

Номинацията и мотивите за удостояване на френския учен с почетната титла са в резултат на дългогодишните връзки и научно-практическо сътрудничество между МУ-Пловдив и Медицинския университет в Лил чрез секциите по Детска хирургия и Пластична и краниофациална хирургия на МУ. Професор Делем участва като експерт вече повече от 10 години в редакционната колегия на списанието Folia Medica, най-авторитетното международно реферирано биомедицинското списание, издавано от български медицински университет, издание на Пловдивския медицински университет.

Специално изработен диплом за Doctor honoris causa, с вградени академични символи на МУ-Пловдив, беше връчен на професор Делем от ректора на Медицински университет – Пловдив, проф. д-р Стефан Костянев, дмн пред висшия академичен форум на университета.

На Тържествения Академичен съвет присъстваха: посланикът на Франция в България – Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, г-н Жил Руе – аташе по университетско и научно сътрудничество на Франция и България, почетният консул на Франция в Пловдив – г-жа Теофана Брадинска и представители на пловдивската научна общност. За първи път церемонията ще може да се гледа на живо в Internet през официалния сайт на МУ.

Публичната лекция на професор Делем беше на тема: „Неврохирургичен опит при туморите на орбитата”.

По повод оказаната му чест професор Делем пристига в Пловдив заедно със съпругата си професор Сабине Дефорт-Делем (Prof. Sabine DefoortDhellemmes) – професор по офталмология, която на 14 април ще посети катедрата по Очни болести на МУ-Пловдив, и със своя колега пластичен хирург – професор Филип Пелерен. През март миналата година двамата осъществиха заедно с българските си колеги от университета – проф. Юрий Анастасов и Доц. Христо Желязков уникални операции на шест деца с лицеви аномалии.

Tags: , , , ,

Comments are closed.