Нормативна уредба не дава на НЗОК да плаща лечението на паркинсониците у нас

Абсурдно е да се изпращат български пациенти за лечение в чужбина, което е 3-4 пъти по-скъпо в сравнение с прилаганото в наши клиники при същото качество. Това заявиха вчера лекари и представители на пациентски организации във връзка с практиката болни от Паркинсон да се изпращат от НЗОК на лечение в чужбина, вместо да се лекуват у нас.

От касата обещаха да заявят позицията си по въпроса днес, което и направиха. От тяхната позиция научаваме, че пациентите се изпращат в чужбина, защото се спазва основният принцип на ЕС за свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали. Общественият ни осигурителен фонд подчертава също така, че заплащането на лечението в чужбина се извършва между фондовете в съответните страни, като то може да стане до две години след приключване на лечението.

Макар пациентите и лекарите вчера да заявиха, че лечението у нас е със същото качество, каквото и в другите страни, от НЗОК изглежда не смятат така: „За планово лечение в ЕС обикновено разрешения получават рискови пациенти с тежка диагноза/диагнози, за които в съответната държава-членка са изчерпани възможностите за адекватно и успешно лечение, или за които има дълги листи на чакащите пациенти“, пише в позицията на осигурителната институция.

От там обясняват и защо към момента не е поета стойността на имплантите при лечението на Паркинсон с дълбока мозъчна стимулация. Касата заявява, че спазва законите и разпоредбите на страната, след което се позовава на свое собствено решение от 13-ти декември 2013 г.

Тогава надзорът на НЗОК е отказал предложението да се заплащат системи за дълбока мозъчна стимулация, като е взел предвид текстове от ЗЗО, постановление на Министерски съвет и член от Закона за публичните финанси, информира съобщението на фонда.

Заравянето във въпросните нормативни документи ни показа следното: Посоченият §34 от ЗЗО касае разпоредби, които се издават от самата НЗОК; посоченото Постановление №174 на Министерски съвет променя сроковете на действие на наредбата за списъка с медицински изделия.

Едва чл. 19 от Закона за публичните финанси внася яснота по отношение решението на касата. Според него осигурителната институция не може да вземе решение за увеличаване на разходите си след утвърждаването на бюджета й за дадена година, освен ако преди това не е гласувана актуализация на въпросния бюджет.

Тъй като бюджет 2014 на касата бе обнародван в Държавен вестник на 10-ти декември 2013 г., Надзорът на касата не е могъл три дни по-късно да разреши заплащането на системите за дълбока мозъчна стимулация.

Без обещание, че от догодина това ще се случи, НЗОК заявява: „При стартиране на новата процедура през м. август 2014 г. НЗОК ще обсъди отново предложението за заплащане на системи за ДМС за болни от Болест на Паркинсон.“

Невена Попова

Tags: ,

Comments are closed.