Ново отличие за Медицински университет – Варна от ICMS 2014

В Медицински Университет – София се проведе 13-ти Международен конгрес по медицински науки (ICMS 2014) за студенти и млади доктори, в който взеха участие млади учени.

Ас. Оскан Тасинов и ас. Данаил Павлов от Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика бяха включени в сесията за предклинични научни изследвания. Ас. Д. Павлов участва с презентация на тема „Gastroprotective and hepatoprotective effects of aqueous infusion from Cotinus coggygria leaves in rats”, с която представи изследвания от своята дисертация върху гастро- и хепатопротективното действие на воден екстракт от листа на Cotinus coggygria (смрадлика) в два експериментални модела на индуциран оксидативен стрес при плъхове.

Участието на ас. О. Тасинов на тема „Dwarf elder suppresses LPS induced TNFα and IL-6 gene expression” представи резултати от изследванията му върху противовъзпалителното действие на воден екстракт от плодове на Sambucus ebulus L. (бъзак) в експериментален модел на индуцирано възпаление при макрофажни клетъчни култури.

Представянето на ас. Тасинов бе оценено високо от научното жури и спечели втора награда сред постерните презентации.
В последните години форумът придоби изключителна популярност сред младите учени и всяка година нараства броят на регистрираните за участие. Тази година участниците надхвърлиха 500 души от 67 различни университети и научни организации от повече от 40 страни,което не попречи на Медицински университет – Варна да се отличи.

Tags: ,

Comments are closed.