Емилия Касова – „СБР – НК” ЕАД, Централен офис – гр. София: На този етап има ли идеи в дългосрочен план за обучение и реализация на рехабилитатора

В настоящия момент професията рехабилитатор има образователен проблем за решаването на който най-загрижени са Медицинските колежи в страната, които имат интелигентно пасивно поведение.

Проблемите свързани със специалността рехабилитатор и произтичащите в последствие неудачи при приложението на професията се обсъдиха по време на организираната кръгла маса  на тема „Рехабилитацията – минало, настояще и бъдеще”, състояла се през м. март 2014 г. в „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД – филиал Наречен.

На тази среща присъствуваха представители на Медицинските колежи от цялата страна и рехабилитатори от структурата на Специализираните болници за рехабилитация. Като гости на срещата присъства и част от ръководството на „СБР – НК” ЕАД, както и членове  на управителния съвет на Асоциацията по физикална терапия и рехабилитация.

На този форум бяха разгледани проблеми, свързани с подготовката на рехабилитаторите. Засегнат бе и въпроса около факта, че обучение на медицински специалисти за съжаление успоредно се извършва и в немедицински учебни заведения.

Медицинските колежи заслужават славата си, тъй като завършващите специалност рехабилитатор, техни студенти  са с най-добра практическа клинична подготовка и в същото време са с най-голям хорариум. Подготовката получавана в медицинските колежи логично отговарят на Медицинския стандарт по физикална и рехабилитационна медицина, което от своя страна говори  за високото качество на кадрите.

Лекарите по физикална и рехабилитационна медицина подкрепят и избират за партньори в рехабилитационните си екипи именно тези медицински специалисти, обучавани в Медицинските колежи в страната.

Много важен извод от провелата се среща бе, че е дошъл момента да се засилят контактите на съсловието на рехабилитаторите с легитимните неправителствени организации, а именно – Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Асоциацията  по физикална терапия и рехабилитация по механизма на асоцииран член към тях.

Участниците в срещата  коментираха и парадокса породил се от факта, че приблизително по една и съща учебна програма се извършва обучение на рехабилитатори, ерготерапевти и кинезитерапевти, т.е. документ за тези специалности получават  обучавани в медицински и немедицински висши учебни заведения. Към момента в страната се провеждат редица курсове, водени от чужденци, дипломите от които дават възможност на завършилите за реализация в чужбина.

Правят се опити да заработят и надграждащи програми за обучение насочено към спа/уелнес туризма, което би запълнило една твърде голяма ниша.

Всички присъстващи на форума се обединиха около идеята за продължаване на професионалната квалификация на рехабилитаторите, която квалификация е необходимо да се дообогати, да има приемственост при обучението, да се надгражда, а не да се започва всеки път отначало и да преговаря един и същи материал.

За да се постигнат добри резултати в тази насока е необходимо в синхрон да заработят ръководствата на Медицинските колежи, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието .

А специалистите от болниците за рехабилитация, като част от потребителите на медицински кадри, приветстваме идеята и пътя за усъвършенстване и повишаване нивото на рехабилитационните грижи, чрез повишаване качеството на персонала.

В нашите бази бихме искали да има кадри, които да не бъдат уж обучавани от псевдо специалности, а рехабилитатори, които да работят професионално и със самочувствие породено от знанията и опита, придобити в квалифицирани медицински учебни заведения. Добрите резултати от положения труд ще бъдат атестат за тяхната реализация, както в страната,така и в чужбина.

Tags: ,

Comments are closed.