БЛС: Деградацията продължава

В последния ден на май бе свикан НС на БЛС, съгласно Решение на върховния орган на съсловната организация – Събора. Целта беше да се реши как да продължат взаимоотношенията с МЗ и НЗОК, след като не е променено ПМС № 94 и не е актуализиран бюджетът на касата.

В последния момент дневният ред е бил светкавично променен. И вместо заседание се е провела среща със здравния министър и председателя на Надзорния съвет…

В крайна сметка покорните председатели на РЛК в страната не са се възпротивили на подмяната на дневния ред.

Напуснали са само сливенци (д-р Юлия Бянкова, член на УС на БЛС и д-р Николай Иванов, председател на РЛК).

До нас достигна и декларация на РЛК – Кърджали, която определя тази подмяна на дневния ред като поредното неадекватно решение на УС на БЛС и в ущърб на съсловието, и снема доверието си от него. (Не ни е известно други РЛК да са протестирали…).

Ще му припомним чл. 4, т. 4 от Устава: “БЛС защитава в рамките на своите правомощия лекарите пред държавни и общински органи, ръководства на ЛЗ, физически и юридически лица, като по преценка сезира съответните органи.”

А кои органи трябва да бъдат сезирани при неизпълнение задълженията на съсловното ръководство?

Може би – Етичната комисия?

Какво друго, освен морална деградация, е упоритото нежелание и несъобразяване със съдебно решение от страна на ръководството на БЛС – да съобщава за хонорарите, които се получават от чиновниците в Централата? От свещения членски внос на колегите!!

Нека да споменем Определение 7441/2014 на ВАС, съгласно което БЛС е задължено лице по смисъла на Закона за достъп до обществена информация да предоставя исканата информация на всеки гражданин, който я поиска (дори и да не му е член), макар че не получава финанси от държавния бюджет.

Нека да добавим и несъобразяването със съборното решение УС на БЛС да изисква отговорност от МЗ и НЗОК съответно по Решение № 94 на МС и актуализирането на бюджета. Сториха ли го? Или се покриха срамежливо?

Да добавим и упоритото нежелание на отдавна мухлясали и с години просрочили мандатите си председатели на някои РЛК в страната, които упорито не желаят да се съобразяват с Устава, да свикат съответните Отчетно-изборни събрания и да сдадат претоплените си постове. Пуста човешка жажда за власт-властчица… Нямат ли срам от колегите си?

Помогнаха ли на един заболял или пострадал лекар с този задължителен членски внос? Пратиха ли някого на почивка? А на конгрес?

Апропо, докога ще се продават тези безумни, за нищо ненужни “кредити” по научните прояви?

Какво стана с идеята за провеждане на продължаващо обучение, съвместно със СБМС? В целия свят това е кондицио сине ква нон за всеки уважаващ себе си лекар, ако иска да бъде търсен от пациентите и да печели добре. Колко от колегите ни така си и остават със знанията от студентската скамейка, без да са прочели и ред повече до пенсионирането си?

Така и не получихме отговор и от вечния Милан Миланов относно ревизията, която трябваше да направи на предшественика си Маджаров: защо и на каква сума е закупил офис за СЛК в кв. “Красна поляна”, и до ден днешен неизползваем, и то при положение, че съгласно ЗСОЛС кметовете на градовете са длъжни да осигуряват безплатни офиси за РЛК. Далаверата е доста прозрачна – но, неизвестно защо, професорът-анестезиолог не иска да я разкрие и да потърси отговорност от бившия съсловен предводител. Той също не казва и дума за заплатата си. А едно време никой от председателите не получаваше заплата. Този пост беше едно голямо морално задължение към съсловието и той не се осребряваше за нищо на света!

Казахме – “морал”. Деморализацията не само на обществото, но – уви, и на съсловието, продължава с катастрофална скорост. И най-малкото съсловната ни организация се опитва да я спре.

За това ли възстановявахме – с такава вяра и любов – съсловната организация през 1988-1989 г.?

За да се ползва от дребни тарикати?!

Затова и девалвацията и деградацията му са пълни и, както изглежда – необратими!

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.