Болниците ни фалират след изборите!

Явно предсрочните парламентарни избори ще бъдат само след 100 дни. Сиреч – на това НС му остават не повече от 6 седмици работа. Което значи, ако има кворум, не повече от 15-16 работни дни.

В същото време Касата вече е с половин млрд лв дефицит! Тя дължи 400 млн лв на болниците и 100 млн лв за лекарства. Самите болници са с други 400 млн лв висящи задължения. Как работят – един Господ знае; вероятно – само на честна дума. И благодарение стоицизма на все по-мизерно заплащаните лекари, които отдавна са загубили мотивация да работят качествено и да са мили с пациентите. Отгоре на всичко – и да търпят непрекъснатите ругатни от страна на обществото и медиите.

Няма никакво технологично време управителката на НЗОК да изготви Проектозакон за коригиране на Закона за бюджета ѝ, защото той трябва да бъде: съгласуван и одобрен от здравния министър; после – внесен в Надзорния съвет; оттам – внесен в МС; поставен на обществено обсъждане в 14-дневен срок; да мине на 2 четения през Здравната комисия и през пленарната зала на НС; публикуван в ДС и чак 3 дни след обнародването му там – да влезе в сила.

Абсолютно сигурно е, че технологично време за тези последователни действия просто няма и кризата в Касата е неизбежна, аргументирано алармираха от Центъра за защита правата в здравеопазването, но тези гласове се чуваха от пролетта насам от различни организации.

Как НЗОК ще покрива задълженията си към болниците и, още по-важно – как те ще се справят с работата си, ще лекуват хората и ще се разплащат с персонала си, остава една от неизброимите загадки в държавата, наричана за краткост Абсурдистан.

После да не се чудим, защо 500 лекари я напускат и отиват да лекуват хората в други държави, които наричаме “бели”.

Едва завърнал се от Вашингтон (никой от все по-покорните журналисти не го попита какво е правил там цяла седмица и по чия покана и на чии разноски е отишъл), бившият ни Премиер-Слънце (който отново се опитва да яхне същата тази разкапала се обрулена от всички, най-вече – от него самия, държава), ядосано заяви, че “Касата е надолу с 500 млн лв”. И отново никой от от тях не му припомни, че лично той, заедно с баш-финансиста Дянков, я ограби с 2 млрд лв. А съгласно Закона за здравето парите, събирани от здравните вноски, т. е. – за здраве, могат да се харчат само за него, не за магистрали или пенсии.

Никой още не е попитал и председателя на БЛС защо е подписал Националния рамков договор/2014 г., след като още тогава беше ясно, че бюджетът на НЗОК няма да издържи и до средата на годината и трябва да бъде коригиран.

Е, плащайте си тогава лечението от джоба, драги сънародници-пациенти.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.