МУ – Варна връчи отличието „Почетен знак със синя лента” за 11-та поредна година

Единадесет индивидуални награди за изтъкнати медици, видни преподаватели и дългогодишни административни служители на Медицински университет – Варна бяха връчени на XXI  тържествена церемония по присъждане на едно от най-големите отличия на университета – „Почетен знак със синя лента”, която се състоя на 6 юни в Двореца на културата и спорта във Варна.

Сред отличените бяха доц. Маринка Пенева – първият у нас клиницист, който въвежда високотехнологичните методи във функционалната диагностика на белодробните болести, доц. д-р Веселина Маркова – за нейния изключителен принос в областта на акушерството и гинекологията и асистираните репродуктивни технологии, доц. д-р Виктор Княжев за изключителен принос в областта на съдовата хирургия, доц. д-р Георги Чалдъков, първият учен в света концептуализирал като адипобиология васкуларната биология и ендокринната биология на мастната тъкан.

Наградите връчи ректора на варненския медицински университет – проф. д-р Красимир Иванов. В речта си той отправи лична благодарност към всички преподаватели, студенти и административни служители на университета за всеотдайния им труд и инициативност довели до постигнатите високи резултати, сред които увеличаване на капацитета от 2800 на 4800 студенти и докторанти, институционална акредитация 9,27 (от възможни 10) за срок от 6 години, 2 пъти и половина повече приети чуждестранни студенти в англоезичните програми на обучение, 21 спечелени проекта, основно по програми на ЕС за над 12 милиона лева.

За първи път в историята на присъждане на „Почетен знак със синя лента”, като колективна награда, отличието получиха екипите на три успешно реализирани проекта по VII рамкова програма – проект за потребителските плащания в здравеопазването с участието на 7 европейски държави, изследване върху движението на лекари и медицински сестри в Европейския съюз с участието на 25 страни от четири континента и международен проект за превенция на затлъстяването сред децата.

Tags: , , ,

Comments are closed.