МУ-Варна обучава първите в България спецекипи по антитероризъм

Първият в страната Международен работен семинар по антитероризъм,  организиран от Медицинския университет във Варна съвместно с Посолството на Израел в България., в морската ни столица. Лектори и консултанти на уникалното по рода си събитие бяха 7 водещи специалисти от Израел, сред които директорът на Специализирания институт по контратероризъм в Херцлия, Израел – Боаз Ганор, и заместник-директорът на института – Ейтан Азани. Сред лекторите са и петима ръководители на медицинските антитерористични звена в университетските болници „Хадасса“ в Йерусалим и „Рамбам“ в Хайфа.

 

В рамките на семинара бяха обучени първите у нас спецекипи по конвенционален и неконвенционален антитероризъм и по медицинските аспекти на антитероризма.  Това стана ясно на провелата се във Варненската университетска болница днес пресконференция с инициаторите на събитието – Медицински университет във Варна и Посолството на Израел.

 

„Изключително важно е обучението по антитероризъм да започне възможно най-рано, още в училищата, а след това и в университетите, както планираме в най-скоро време да направим ние. Но по-важното е, че за да има успех тази инициатива, тя трябва да обхване абсолютно всички институции в страната“, заяви по време на пресконференцията проф. д-р Красимир Иванов, ректор на варненския Медицински университет. „Инициативата, която започваме днес с този семинар, се посреща с одобрение и подкрепа от институциите и държавните органи, което е ясен знак, че вече има ясно осъзната необходимост от такъв тип обучение.“

 

Предвижда се в близко бъдеще включването на комплексни теми по антитероризъм в учебните програми на МУ-Варна с акцент върху медицинските аспекти. Това ще допринесе за разширяване на образователния продукт, предлаган от варненското висше училище, както в предклиничното обучение, така и в продължаващата следдипломна подготовка.

 

Посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз  изказа увереност, че подобна инициатива ще бъде важна крачка към бъдещата сигурност на страната ни.

Директорът на Специализирания институт по контратероризъм в Херцлия, Израел, Боаз Ганор също застана зад позицията, че най-добрите и адекватни акции, противодействащи на тероризма, могат да се случат само ако има добро взаимодействие между институциите и бизнеса не само на национално, но и на международно ниво.

Tags: 

Comments are closed.